FOTO Príčina pádu vetroňov zatiaľ nie je známa: Piloti sa katapultovali

NETKY.SK • 15 Apríl 2018, 14:14 • 2 min
FOTO Príčina pádu vetroňov zatiaľ nie je známa: Piloti sa katapultovali

ŽILINA - K pádu dvoch vetroňov pri Lietavskej Svinnej-Babkove v okrese Žilina došlo v sobotu (14.4.) popoludní za doposiaľ presne nezistených okolností, pričom piloti sa stihli katapultovať.

slovakia

left justify in out

TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Radko Moravčík.

 

Doplnil, že dychovými skúškami u pilotov nezistili požitie alkoholu. "Ľahké zranenia utrpel 24-ročný pilot z Litvy a 47-ročný pilot z Poľskej republiky sa nezranil. Hmotnú škodu na poškodených vetroňoch predbežne vyčíslili na 120.000 eur. V súvislosti s touto udalosťou prebieha vyšetrovanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia," uviedol krajský policajný hovorca.

 

Piloti boli účastníkmi medzinárodnej plachtárskej súťaže Flight Challenge Cup (FCC) Gliding v Prievidzi. "Počas piatej súťažnej disciplíny 14. 4. 2018 približne o 15.00 h lokálneho času došlo k nehode dvoch súťažných vetroňov v priestore pri Lietavskej Svinnej. Organizátor ihneď po oznámení udalosti aktivoval záchranné zložky. Obaja piloti použili záchranný padák a bezpečne pristáli. Príčinou nehody sa bude ďalej zaoberať Letecký a námorný vyšetrovací úrad," uvádzajú organizátori na internetovej stránke podujatia.

 

Riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Žiline Jaroslav Kapusniak informoval, že hasičom nahlásili krátko po 15. hodine zmiznutie vetroňov z horizontu. "Po príchode na miesto hasiči zistili, že došlo k zrážke. Najskôr bolo hlásené, že je to bez zranenia. Ale po príchode našej jednotky veliteľ zásahu usúdil, že jeden pilot potrebuje ošetrenie záchrannej zdravotnej služby," dodal Kapusniak.

 

Podľa Zuzany Farkasovej z Prezídia HaZZ sa vetrone zrazili pri Súľovskom hrebeni v katastri Lietavskej Svinnej-Babkova, hasiči ich vyhľadávali a poskytli obom pilotom prvú pomoc.

 

"Záchranári na mieste ošetrili dvoch mužov. Prvý z nich odmietol prevoz do nemocnice, druhého so zlomeninou ramena previezli do nemocnice v Žiline," informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies