FOTO Pri stavebných prácach v Španielsku narazili na poklad z doby rímskej, amfory plné mincií

NETKY.SK • 29 Apríl 2016, 14:55 • 2 min
FOTO Pri stavebných prácach v Španielsku narazili na poklad z doby rímskej, amfory plné mincií

MADRID - Unikátny poklad z doby rímskej našli náhodne robotníci v južnom Španielsku, keď pri kladení kanalizačného potrubia v parku narazili na 19 amfor, v ktorých sa nachádzalo 600 kilogramov bronzových a strieborných mincí z konca 4. storočia n.l. Napísala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Odborníci z archeologického múzea v Seville označili nález z mesta Tomares za unikát pre Španielsko a poukázali na jeho nevyčísliteľnú hodnotu. Riaditeľka múzea Ana Navarrová odhaduje, že hodnota nájdeného pokladu by mohla dosiahnuť "určite niekoľko miliónov eur".


Podľa odborníkov mali mince zrejme slúžiť na vyplácanie vojakov alebo úradníkov. Španielske médiá informovali, že mince sa zrejme nedostali do obehu. Regionálny úrad pre kultúru dnes informoval, že stavebné práce v parku v Tomares boli v súvislosti s nálezom pozastavené, aby archeológovia mohli urobiť prieskum lokality.


Prvé rímske légie prišli na Pyrenejský polostrov v roku 218 pred n.l. Rimania potom na tomto území dominovali až do začiatku 5. storočia n.l, keď ich odtiaľ vytlačili germánski Vizigóti.

 


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies