FOTO Prezident ku Dňa víťazstva nad fašizmom vymenoval troch brigádnych generálov

NETKY.SK • 7 Máj 2015, 15:10 • 2 min
FOTO Prezident ku Dňa víťazstva nad fašizmom vymenoval troch brigádnych generálov

BRATISLAVA - Do vojenskej hodnosti brigádny generál a brigádny generál in memoriam vymenoval dnes prezident SR Andrej Kiska troch príslušníkov československých zahraničných armád a domáceho odboja. Urobil tak pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom (8.5.).

slovakia

left justify in out

Do vysokej vojenskej hodnosti dnešným dňom menoval Jána Kubíka, ktorý sa ako príslušník paradesantnej brigády zúčastnil na bojoch o Duklu. In memoriam boli povýšení Ľudevít Sozanský a Jozef Gabčík.
     

Gabčík ako veliteľ skupiny Antropoid vykonal spolu s Janom Kubišom 27. mája 1942 atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Sozanský bol veliteľom viacerých bojových čiat a zapojil sa do československého zahraničného odboja vo Francúzsku, Veľkej Británii a v Sovietskom zväze.
     

Kubík prevzal generálske výložky z rúk prezidenta osobne. Za nebohého Sozanského prevzal rozkaz a dekrét jeho vnuk, za Gabčíka praneter. Hlava štátu u všetkých troch ocenila ich statočnosť, zásluhy a profesionalitu.
     

"Nešťastná je doba, ktorá potrebuje hrdinov. A takou dobou bola dočasná vláda hitlerovského nacizmu. Šťastnou je krajina, ktorá v pravej chvíli odpovedá hrdinskými skutkami jedinečných mužov a žien," uviedol Kiska.
     

Prezident pripomenul, že Gabčík sa svojím činom nezmazateľne zapísal do svetových vojenských dejín. Skupina pod jeho vedením uskutočnením atentátu prispela k medzinárodnému uznaniu myšlienky právnej kontinuity Československej republiky v jej predmníchovských hraniciach, zdôraznil Kiska.
     

"Toto, čo sa mi prihodilo na sklonku života, takáto oslava nebola ani moja svadba. Ja som bol prekvapený na smrť. Toto sa nestáva často a každému," netajil dojatie povýšený 94-ročný Kubík. Okrem bojov o Duklu sa vyznamenal aj počas Slovenského národného povstania. V obranných bojoch o Banskú Bystricu rozhodným konaním zabezpečil odsun proviantných zásob do priestoru Staré hory – Donovaly. 
     

Sozanský pôsobil ako prvý pobočník veliteľa pešieho pluku v československom vojsku vo Francúzsku, osobný referent na veliteľstve československej samostatnej brigády vo Veľkej Británii, príslušník československej misie v Kanade či príslušník Ministerstva národnej obrany Československej republiky v Londýne. Neskôr bol odoslaný k 1. československému armádnemu zboru v Sovietskom zväze.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies