FOTO Prezident Kiska sa na Zemplíne zaujímal o zdravotníctvo aj zamestnanosť

NETKY.SK • 10 Jún 2016, 13:43 • 2 min
FOTO Prezident Kiska sa na Zemplíne zaujímal o zdravotníctvo aj zamestnanosť

MICHALOVCE - Zamestnanosť, zdravotníctvo a rozvoj cestovného ruchu boli hlavnými témami, o ktoré sa zaujímal prezident Andrej Kiska počas dvojdňovej pracovnej cesty na Zemplíne.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol po piatkovom stretnutí s primátorom Michaloviec Viliamom Záhorčákom a poslancami mestského zastupiteľstva, jednou z tém rozhovoru bolo zdravotníctvo, keďže Svet zdravia v meste buduje novú, modernú nemocnicu.

 

"Všetci pôsobenie súkromnej spoločnosti hodnotili pozitívne a zhodli sme sa na tom, že z pohľadu chorého človeka je dôležité, ako je ošetrený a ako je o neho v nemocnici postarané. Nie je dôležité, či majiteľom zariadenia je štát alebo súkromník, ale aby skutočná zdravotná starostlivosť bola poskytnutá na čo najvyššej úrovni,“ povedal Kiska.
Nezamestnanosť sa v Michalovskom okrese pohybuje okolo 14 percent, no napriek tomu už niektorí zamestnávatelia nevedia nájsť zamestnancov.

 

"Podobne ako v iných regiónoch aj tu je viac manuálnej, nízko kvalifikovanej práce, čo vytvára tlak najmä na vzdelaných mladých ľudí, ktorí potom z tohto regiónu radšej odídu, lebo tu nemajú adekvátne uplatnenie,“ povedal Kiska.

 

Prezident navštívil firmu Yazaki, ktorá vyrába káblové zväzky pre automobilový priemysel a patrí k najväčším zamestnávateľom v regióne. Ako v tejto súvislosti uviedol michalovský primátor Viliam Záhorčák, v regióne žije veľká, ťažko zamestnateľná skupina, ktorá nedosahuje ani tú elementárnu úroveň, ktorú zamestnávateľ požaduje, ale aj ďalšia skupina, ktorá nejaví záujem o žiadnu stabilnú prácu.


Prezident Kiska za najväčšiu výzvu považuje rozvoj turistického ruchu a využitie možnosti vodného diela Zemplínska šírava, ktorého potenciál sa zďaleka nevyužíva tak, ako by sa dalo a pritom by tu mohlo vzniknúť mnoho pracovných príležitostí. Dodal, že o týchto otázkach bude rokovať počas svojej návštevy Zemplínskej šíravy a na túto tému chce hovoriť s predstaviteľmi obcí a podnikateľskej sféry.

 

V súvislosti s rozvojom Šíravy Záhorčák uviedol, že dnes nie je hlavný problém kvalita vody, lebo na základe kontrol je už viac rokov porovnateľná s inými vodnými nádržami. „Na Šírave treba všeličo urobiť, napríklad vybudovať potrebnú infraštruktúru, cesty, ale aj z pohľadu ubytovacích a stravovacích kapacít. Myslím si však, že už sme z najhoršieho vonku a postupne Šírava nadobúda rozmer zaujímavej turistickej destinácie a turisti ju budú čoraz viac vyhľadávať,“ povedal Záhorčák.


„Napriek tomu, že región okolo Kráľovského Chlmca, Veľkých Kapušian, Čiernej nad Tisou patrí k tým chudobnejším, žijú tu nesmierne úprimní a srdeční ľudia, ktorí majú v sebe vieru v lepšiu budúcnosť,“ zhodnotil pracovný deň na východe Slovenska prezident Andrej Kiska.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona