FOTO Prešov chce zmodernizovať predstaničný priestor

NETKY.SK • 9 Február 2017, 16:53 • 2 min
FOTO Prešov chce zmodernizovať predstaničný priestor

PREŠOV – Mesto Prešov plánuje upraviť predstaničný priestor na Masarykovej ulici. Na modernizáciu a rekonštrukciu prestupného uzla zahrňujúceho plochu železničnej a autobusovej stanice a tiež zastávok Mestskej hromadnej dopravy (MHD), chce využiť európske fondy. Projekt revitalizácie za vyše dva milióny eur zaradili poslanci medzi desať projektov, ktoré sa budú uchádzať o peniaze z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny-Gazdová, predstaničný priestor bude rekonštruovaný s cieľom zvýšenia bezpečnosti, preto sa označuje aj prívlastkom “bezpečný projekt“. Obsahovo je zameraný na tie aktivity, ktoré umožnia čerpať financie z IROP.

 

„Ide o prestupný uzol, kde je naším cieľom zvýšenie bezpečnosti, preto vítame projekt, ktorým budeme vedieť odstrániť tento „čierny bod“ v Prešove,“ uviedla primátorka Andrea Turčanová. V rámci prestavby by sa mal rekonštruovať staničný podchod ako aj priestory súvisiace s prestupným uzlom, kde by mali pribudnúť bezbariérové rampy, schody, eskalátory, výťahy ako aj vodiace línie pre zrakovo postihnutých občanov.

 

Rekonštruovať sa majú aj zastávky vrátane ich prekrytia. Nový by mal byť aj kryt vozovky vrátane prvkov pre zvýšenie bezpečnosti chodcov a cyklistov. V projekte je riešené aj vymedzenie koridoru pre obojstranné samostatné cyklistické komunikácie a odstavné zariadenia pre bicykle ako aj koridory pre krátkodobé státie automobilov.


Vybudovaný má byť systém „inteligentných“ zastávok s prenosom údajov hlasu prepojením autobusovej a železničnej stanice so systémom mestskej hromadnej dopravy. Projekt ráta aj s inštaláciou kamerového systému. Perspektívne mesto počíta aj s riešením statickej dopravy, avšak čerpanie prostriedkov na tento účel je možné až po spracovaní komplexného strategického dokumentu pre oblasť dopravy, tzv. Masterplanu, na ktorý Ministerstvo dopravy schválilo mestu dotáciu takmer 800-tisíc eur.


Na projekt rekonštrukcie predstaničného priestoru je odhadovaný náklad vyše dva milióny eur, spolufinancovanie samosprávy presiahne 100-tisíc eur. Zámer projektu už bol kompetentnými orgánmi hodnotený pozitívne. Realizácia stavby je odhadovaná na 18 mesiacov, mesto má záujem začať s realizáciou ešte v tomto roku.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona