FOTO Predseda parlamentu Pellegrini prevzal zápisnicu o výsledkoch volieb

NETKY.SK • 7 Marec 2016, 14:12 • 2 min
FOTO Predseda parlamentu Pellegrini prevzal zápisnicu o výsledkoch volieb

BRATISLAVA – Predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány dnes odovzdal predsedovi Národnej rady SR Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD) zápisnicu o výsledkoch sobotných parlamentných volieb. V nej sú okrem iného zahrnuté mená tých, ktorí boli do parlamentu zvolení.

slovakia

left justify in out

Pellegrini podľa vlastných slov očakával, že sa do parlamentu dostane menej ako osem politických strán. Toto množstvo môže podľa neho priniesť väčšiu pestrosť v názoroch a návrhoch riešení. "Na druhej strane ale z vlastnej skúsenosti môžeme povedať, že toto množstvo strán bude prinášať aj určitú komplikáciu počas hľadania možných riešení a konsenzu v Národnej rade SR," dodal.

 

Predseda parlamentu zároveň dúfa, že sa podarí čo najskôr zostaviť vládu, ktorá bude mať odborné kapacity na to, aby dokázala viesť krajinu ďalšie štyri roky. "Aby mala odbornú kapacitu na to, aby zvládla výzvy, pred ktorými bude Slovenská republika v najbližších mesiacoch a rokoch stáť," dodal. Zároveň sa poďakoval všetkým členom volebných komisií, či členom štátnej komisie a Štatistického úradu SR, ale aj občanom, ktorí využili svoje právo a ktorí sa zúčastnili na voľbách.

 

Predseda štátnej komisie pripomenul, že voľby sú sviatkom demokracie a krajina, ktorá má korektné a riadne voľby, má základ demokracie. "Viem, že samotné voľby nestačia k tomu, aby sme o niektorom štáte mohli povedať, že je skutočne demokratický, že je skutočne právnym štátom, ale ak máme riadne a korektné voľby, asi by sme ťažko obhájili aj opačné tvrdenie," dodal Bárány. Na Slovensko podľa jeho slov často zabúdame na hodnotu pravidelných volieb. "Z volieb vzniká základ legitimity celého politického systému. Z volieb vzniká to, že politik môže prijímať rozhodnutia," pripomenul.

 

Oficiálnym víťazom parlamentných volieb sa stala strana Smer-SD so ziskom 28,28 %, čo jej vynieslo 49 kresiel v parlamente. Okrem nej bolo v boji o kreslá do Národnej rady SR úspešných ešte sedem strán. Druhá v poradí, strana SaS, získala 12,10 % a 21 kresiel. Tretím najúspešnejším bolo hnutie OĽaNO-NOVA s počtom hlasov 11,02 % a 19 postov. Okrem týchto strán sa do parlamentu dostali aj SNS s 8,64 % hlasov (15 kresiel), Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko s počtom hlasov 8,04 % (14 kresiel).

 

Ďalej Sme rodina - Boris Kollár s počtom hlasov 6,62 % (11 kresiel), Most-Híd získal 6,5 % (11 kresiel). A nakoniec strana #Sieť dostala od voličov 5,6 %, čo jej vynieslo 10 postov v budúcom parlamente.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona