FOTO Pozor na pitie studených nápojov počas horúcich dní, môžete dopadnúť ako tento mladý muž!

NETKY.SK • 23 Júl 2018, 13:20 • 2 min
FOTO Pozor na pitie studených nápojov počas horúcich dní, môžete dopadnúť ako tento mladý muž!

Vysoké teploty sú v lete pre organizmus veľkou záťažou, treba byť preto obzvlášť opatrný, aby sme telu nespôsobili šok studeným nápojom.

slovakia

left justify in out

Adam Schaub je mladý Američan, ktorý obľubuje chladené nápoje a pije ich bežne a relatívne často. Vôbec preto nepočítal s tým, že by mu raz mohli takto uškodiť. Teraz však kvôli dvom pohárom vody skončil na pohotovosti!

 

Adam žije v Texase, kde sa teploty momentálne šplhajú naozaj do vysokých čísel. V jeden z týchto horúcich dní, keď teplomer ukazoval až 37 stupňov, pracoval so svojim otcom na záhrade. Vykonávali pomerne náročnú fyzickú aktivitu a Adam zanedbal príjem tekutín. Otec mu preto navrhol, aby si šiel oddýchnuť.

 

 

Mladík sa teda odobral do domu, kde si doprial pohár poriadne chladenej vody. Povedal si, že na tom predsa nemôže byť nič zlé, voda je prospešná a telo sa potrebuje ochladiť. Potom sa vrátil k práci a pokračoval. Keď bolo všetko dokončené, sadol si do klimatizovaného auta, kde si dal druhý pohár ľadovej vody. A potom to prišlo.

 

„Začal som vidieť škvrny a bolo mi zle od žalúdka. V rukách i v nohách som cítil mravčenie. Odrazu mi bolo na zvracanie, a tak som otvoril dvere. Pamätám si len, ako ma otec prevrátil a utieral mi tvár. Povedal mi, že som na niekoľko minút odpadol,“ spomína Adam. Otec následne zavolal sanitku a tá ho transportovala do nemocnice. Tu mu lekári vysvetlili, že hoci za bežných okolností chladená voda nie je zlá, treba ju piť veľmi pomaly a po dúškoch, inak náhly chlad v ústach stimuluje nervy. Mozog potom prerušuje vzruchy a nedokrví sa tak, ako je potrebné. Kvôli tomu dochádza ku kolapsu. Najvhodnejšia je preto voda izbovej teploty.

 

So svojou skúsenosťou sa rozhodol podeliť na sociálnej sieti, aby tak varoval aj ostatných ľudí.

 

Adam si pri kolapse zranil tvár

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies