FOTO Posádka vrtuľníka vykonávala náročný ale bežný výcvik

NETKY.SK • 29 Júl 2015, 09:19 • 2 min
FOTO Posádka vrtuľníka vykonávala náročný ale bežný výcvik

HRADISKO – Úprimnú sústrasť rodine vojaka, ktorý včera tragicky zahynul pri páde vojenského vrtuľníka v lokalite Hradisko v okrese Prešov a rýchle uzdravenie dvom zraneným vojakom vyjadril včera v noci na mieste tragédie minister obrany Martin Glváč.

slovakia

left justify in out

Príčinu nehody si zatiaľ nikto netrúfa povedať. „Tých možností je veľa, mne by to naozaj neprináležalo a počkám si na expertízu, ktorá to dokáže,” uviedol minister. Podľa jeho slov išlo o dvoch veľmi skúsených pilotov prvej kategórie a jedného rovnako skúseného palubného technika, ktorí sa zúčastnili operácie v zahraničí. Piloti mali nalietaných vyše 1300 letových hodín a 900 letových hodín mal palubný technik. Boli v takom veku, že by boli ešte vhodní na preškolenie na novú techniku, ktorú rezort v týchto dňoch obstaral.

 

Jeden z členov posádky havarovaného vojenského vrtuľníka, zranený Tibor Šoltés

 

img

 

Jeden z členov posádky havarovaného vojenského vrtuľníka, zosnulý Richard Sépi

 

img

 

Jeden z členov posádky havarovaného vojenského vrtuľníka, zranený Peter Pavlinský

 

img

 

Minister informoval, že na mieste pádu vrtuľníka Mi-17 sa urobili nevyhnuté úkony a zabezpečil sa priestor v lesnom teréne tak, aby sa ráno mohlo pokračovať v skúmaní vraku helikoptéry. Zisťovanie skutkového stavu majú na starosti odborníci z leteckého úradu.

 

Glváč uviedol, že ihneď po havárii vrtuľníka boli pozastavené ďalšie lety na vrtuľníkoch Mi-17 až do odvolania, mimo leteckej pátracej a záchrannej služby. Minister poznamenal, že vrtuľník, ktorý havaroval, bol jedným z modernejších, vyrobený v roku 1985. V roku 2011 prešiel generálnou opravou a jeho životnosť bola do roku 2020 a resus do roku 2018, čo predstavuje ešte okolo 350 letových hodín. „Nechcem špekulovať o tom, že to bola technická závada. Bude to predmetom skúmania,” zdôraznil Glváč. Do vyšetrovania sa nechce žiadnym spôsobom pliesť, prenecháva to na odbornú komisiu, aby nedošlo k jeho zmareniu. Jeho úlohou bude vyhodnotenie stavu, ktorý vzíde z vyšetrovania. Minister sa ešte v noci bude zaujímať o zdravotný stav vojakov, ktorí utrpeli ťažké zranenia a boli prevezení do prešovskej a košickej nemocnice.

 

Veliteľ vzdušných síl Miroslav Korba, ktorý slúžil 20 rokov na prešovskom letisku a bol jeho veliteľom sedem rokov, celú posádku havarovaného vrtuľníka osobne poznal. „S každým z nich som lietal, väčšinu z nich som aj učil lietať”, povedal. O to citlivejšie vníma dnešnú tragédiu. Prezradil, že pri havárii zahynul kapitán vrtuľníka. Posádka vykonávala bežný výcvik. Jej úlohou bolo vyhľadávanie alebo záchrana – pomoc ľuďom v núdzi. „Je otázkou, či vyhľadávali priestor, kde by mohli simulovať záchrannú situáciu, alebo chceli pristáť,” povedal. Korba nemá informácie o tom, že by sa posádka snažila núdzovo pristáť.

 

2. zástupca náčelníka generálneho štábu Pavel Macko zdôraznil, že išlo síce o náročný, ale bežný výcvik. Na takúto službu sú cvičení a musia zvládať aj ťažký terén.

 

Pád vrtuľníka je potvrdením náročnosti vojenského povolania

Utorkový pád vojenského vrtuľníka Mi-17 počas cvičného letu je potvrdením náročnosti vojenského povolania a nebezpečia nielen v boji, ale aj pri príprave profesionálnych vojakov. Zdôrazňuje sa to v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytol prezident Zväzu vojakov Slovenskej republiky Tomáš Švec. Zväz informáciu o nešťastí prijal s veľkou ľútosťou. Rodine zosnulého vojaka vyjadrujú úprimnú sústrasť a skoré vyzdravenie vojakom, ktorí pád vrtuľníka prežili.

 

Vojenský vrtuľník Mi-17 z prešovského Vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša havaroval včera krátko po 14. hodine v lokalite Hradisko pri obci Geraltov v okrese Prešov. Na palube boli tri osoby, išlo o prvého a druhého pilota a palubného technika. Jeden z posádky zahynul, dvaja utrpeli ťažké zranenia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies