FOTO Popol Stephena Hawkinga uložili vo Westminsterskom opátstve

NETKY.SK • 15 Jún 2018, 19:01 • 2 min
FOTO Popol Stephena Hawkinga uložili vo Westminsterskom opátstve

LONDÝN - Popol zosnulého fyzika Stephena Hawkinga v piatok uložili vo Westminsterskom opátstve v Londýne, kde bude odpočívať po boku ďalších dvoch velikánov, Isaaca Newtona a Charlesa Darwina.

slovakia

left justify in out

Na piatkovom obrade "vďakyvzdania" svetoznámemu vedcovi, ktorý zomrel v marci vo veku 76 rokov, sa zúčastnilo viac ako tisíc ľudí. O čítanie biblických textov sa postaral herec Benedict Cumberbatch, ktorý Hawkinga stvárnil v televíznom filme z produkcie BBC, a astronaut Tim Peake prečítal báseň Kráľovná Mab od Percyho Bysshe Shelleyho. S príhovormi vystúpili kráľovský astronóm Martin Rees a americký teoretický fyzik Kip Thorne.

Po obrade odoslali do vesmíru Hawkingove slová s hudobným sprievodom gréckeho skladateľa Vangelisa. Satelit Európskej vesmírnej agentúry mal vedcovo posolstvo podľa jeho dcéry Lucy poslať k najbližšej čiernej diere s označením 1A 0620-00.

Stephen William Hawking sa narodil 8. januára 1942 v Oxforde. Bol popredným svetovým odborníkom v oblasti teoretickej fyziky, a to aj napriek ochrnutiu tela spôsobenému amyotrofickou laterálnou sklerózou, teda chorobou motoneurónov. Zaoberal sa kozmológiou a fyzikou čiernych dier. Objavil tepelné žiarenie čiernych dier. Je autorom mnohých kníh ako napríklad Stručná história času (1988) a Vesmír v orechovej škrupinke (2001). Od roku 1979 pôsobil ako profesor matematiky na univerzite v Cambridge, pričom od roku 2009 bol emeritným profesorom. Jeho životný príbeh sa stal predlohou pre filmy Hawking (2004) alebo Teória všetkého (2014).
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies