FOTO Pomník Gagarinovi sa tvorcom nevydaril, pre výsmech verejnosti ho stiahli

NETKY.SK • 11 Apríl 2018, 18:00 • 2 min
FOTO Pomník Gagarinovi sa tvorcom nevydaril, pre výsmech verejnosti ho stiahli

BELEHRAD - Obyvatelia Belehradu primäli mestské úrady, aby odstránili kritizovaný pomník prvému sovietskemu kozmonautovi Jurijovi Gagarinovi. Pomník, ktorý nedávno vyrástol na Gagarinovej ulici v srbskej metropole, vyvolal kritiku na sociálnych sieťach pre nezvládnuté proporcie, uviedla stanica BBC na svojej ruskojazyčnej stránke.

slovakia

left justify in out

Kritici sa pozastavovali nad tým, že na príliš mohutnom podstavci tróni príliš maličká busta, a tak človek bežného vzrastu má šancu zo zeme zhliadnuť len kúsok hlavy vesmírneho hrdinu, píše server Novinky.cz.

 

"Jediný spôsob, ako Gagarina vidieť, je vystreliť sa do neba," napísal srbský server Noizz. "Aj keď je to celkom symbolické, zdravým rozumom to nepochopíš," okomentovala pamätník spisovateľka Ivana Stojanovová. 

 

Vtipálkovia zasa žartovali, že kozmonautova hlava je taká maličká, aby ju vietor neodvial alebo aby ju nikto neukradol. Alebo či sa náhodou v podstavci neskrýva Gagarinova socha v životnej veľkosti. Zaznievala kritika, že takýto pomník je nedôstojný prvého človeka vo vesmíre, že ide o škandál a hanbu a že niet divu, že pomník postavili v noci a bez akejkoľvek slávnosti.

 

 

 

 

Momentálne zostal z pamätníka iba mohutný sokeľ s menom Gagarina a pripomienkou letu z apríla 1961. "Stretol som sa predstaviteľmi nadácie, ktorá pomník zaplatila. Konštatovali sme, že pri projektovaní neboli splnené podmienky nadácie a do schvaľovania podoby pomníka nebolo zapojené ani mesto, ani pamiatkový úrad, ani ministerstvo kultúry," vysvetlil demontáž pomníka Goran Vesič z radnice.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies