FOTO Poľsko si dnes pripomína 98. výročie opätovného získania nezávislosti

NETKY.SK • 11 November 2016, 17:11 • 2 min
FOTO Poľsko si dnes pripomína 98. výročie opätovného získania nezávislosti

VARŠAVA - Vo Varšave, v celom Poľsku aj na zastupiteľských úradoch krajiny vo svete si dnes pripomenuli 98. výročie opätovného získania nezávislosti. Tú Poľsko získalo 11. novembra 1918 po vyše storočí cudzej nadvlády Ruska, Rakúska a Pruska.

slovakia

left justify in out

Prezident Andrzej Duda pri tejto príležitosti udelil vo svojom sídle vysoké štátne vyznamenania. Informovali o tom tlačová agentúra PAP a spravodajská televízia TVN24.

 

V poľskej metropole využili rôzne spoločenské skupiny sviatočný deň na výrazné zviditeľnenie. V uliciach Varšavy sa konalo a prebieha množstvo demonštrácií, pochodov a manifestácií.

Poľskí národniari smerovali v podvečerných hodinách na Národný štadión, v ich radoch nechýbalo množstvo štátnych vlajok a rodín s deťmi.

 

Účastníci antifašistického pochodu demonštrovali pod sloganom Za slobodu našu i vašu. Na podujatí, ktoré zorganizovala koalícia ľavicových a anarchistických zoskupení, nechýbali transparenty s heslami ako Fašisti preč z našich ulíc, Vyplazme jazyk nacionalizmu, Biele Poľsko iba v zime a podobne. Organizátori súčasne vyzvali na pokoj a vyhli sa reakciám na provokácie.

 

Na pochode a manifestácii Výboru pre ochranu demokracie vo Varšave, kde vystúpil bývalý prezident Bronislaw Komorowski, zaznelo, že trvalá nezávislosť nie je možná bez demokracie. Na tejto akcii sa zúčastnili aj viacerí predstavitelia niekdajšej vládnej strany Občianska platforma (PO) vrátane expremiérky Ewy Kopaczovej.

 

Všetci zainteresovaní dúfajú, že zintenzívnenie bezpečnostných opatrení zabráni výtržníkom narušiť pokojný priebeh osláv, čo sa im v ostatných rokoch opakovane podarilo.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies