AKTUALIZOVANÉ FOTO Počet obetí zementasenia na ostrove Lombok stúpol na najmenej 142 ľudí

NETKY.SK • 6 August 2018, 06:39 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ FOTO Počet obetí zementasenia na ostrove Lombok stúpol na najmenej 142 ľudí

JAKARTA — Indonézsky ostrov Lombok obľúbený medzi turistami zasiahlo v nedeľu večer silné zemetrasenie, ktoré si vyžiadalo najmenej 142 obetí na životoch.

slovakia

left justify in out

Predchádzajúca bilancia, o ktorej informoval hovorca indonézskej agentúry pre zmierňovanie následkov katastrof, hovorila o 91 obetiach a vyše 200 zranených. Hovorca očakával zvýšenie počtu obetí a uviedol, že záchranné práce komplikujú výpadky dodávok elektriny a komunikačné problémy. Do niektorých najviac postihnutých oblastí mali záchranári sťažený prístup. Podľa hovorcu nie sú medzi obeťami domáci či zahraniční turisti.

 

Záchranári evakuovali približne 1000 domácich a zahraničných turistov z ostrovčeka Gili pri severozápadnom pobreží Lomboku.

Medzinárodné letiská na ostrovoch Lombok i susednom Bali, známych svojimi nedotknutými plážami a horami, zaznamenali menšie škody, avšak ich prevádzka nebola prerušená.

 

V Matarame, hlavnom meste ostrova Lombok, otrasy poškodili mnohé budovy, z ktorých väčšina bola postavená z nekvalitných materiálov. Pacientov v tamojšej nemocnici i v nemocnici v meste Denpasar na Bali evakuovali a ošetrovali na uliciach.

Ďalšími najviac postihnutými oblasťami sú Severný a Východný Lombok.

 

Stalo sa tak týždeň po tom, čo otrasy v rovnakej oblasti zabili 16 ľudí. Miestne úrady vydali aj varovanie pred možnými vlnami cunami, ktoré však medzičasom opäť odvolali.

Zraneným pomáhali vojaci a záchranári. Mnohých však lekári museli ošetriť vonku, keďže zemetrasenie poškodilo aj nemocnice. Nočné záchranné práce skomplikovali výpadky elektriny a komunikačných prostriedkov. Prezident Joko Widodo nariadil vládnymi ministrom a šéfom armády a polície, aby urýchlili úsilie pri zmiernení následkov katastrofy.

Podľa indonézskych úradov malo zemetrasenie magnitúdo 7,0, zatiaľ čo Geologická služba Spojených štátov (USGS) uviedla 6,9. Podľa USGS sa jeho epicentrum nachádzalo asi dva kilometre juhovýchodne od Loloanu, pričom otrasy vychádzali z hĺbky 10,5 kilometra. Zem sa triasla aj na susednom ostrove Bali.

Zemetrasenie viedlo k evakuácii indonézskych aj zahraničných turistov z populárnych ostrovov Gili Trawangan, Gili Meno a Gili Air severozápadne od Lomboku. Podľa Nugroha zo súostrovia tri lode odviezli už tisíc osôb. Na evakuácii sa podieľajú aj armáda či národná pátracia a záchranná agentúra.

Minulú nedeľu zasiahlo Lombok zemetrasenie s magnitúdou 6,4. Ostrov je známy svojimi malebnými plážami a horami. Indonézia leží v seizmicky aktívnej oblasti nazývanej Ohnivý kruh a zemetrasenia sú tu pomerne časté.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies