FOTO Počet obetí tropickej cyklóny Winston na Fidži stúpol na najmenej 17

NETKY.SK • 22 Február 2016, 07:16 • 2 min
FOTO Počet obetí tropickej cyklóny Winston na Fidži stúpol na najmenej 17

SUVA - Na najmenej 17 sa zvýšil počet obetí tropickej cyklóny Winston, ktorá v sobotu v noci zasiahla oceánsku ostrovnú krajinu Fidži. Informovala o tom dnes stanica CNN, citujúc humanitárnu organizáciu CARE Australia.

slovakia

left justify in out

Po odznení tohto prírodného živlu teraz miestne úrady čaká neľahká úloha odstrániť a vyhodnotiť materiálne škody, ktoré napáchala táto podľa meteorologických záznamov najsilnejšia búrka, aká sa kedy vyskytla na južnej pologuli.

 

Po dvoch dňoch otvorili dnes medzinárodné letisko Nadi, pričom prevádzka sa vrátila do normálu. Školy však budú na Fidži zavreté ešte jeden týždeň. Vietor s rýchlosťou 296 km/h povyvracal stromy, spôsobil záplavy a poškodil zdroje energie.

 

Fidžijský premiér Frank Bainimarama vyhlásil mimoriadny stav, ktorý bude platiť ešte ďalších 30 dní. V platnosti zostáva aj celoštátny zákaz vychádzania, zatiaľ čo úrady čistia cesty od popadaných stromov a opravujú elektrické vedenie.

 

Tropická cyklóna Winston prekonala doterajší rekord ohľadom rýchlosti vetra na južnej pologuli. Ten dosiaľ držali cyklóna Zoe, ktorá v roku 2002 zasiahla Šalamúnove ostrovy, a cyklóna Monica, ktorá o štyri roky neskôr udrela na Austráliu.

 

Súostrovie Fidži sa nachádza v južnej časti Tichého oceánu, približne 2900 kilometrov od východného pobrežia Austrálie. Väčšina tamojších 900.000 obyvateľov žije na dvoch hlavných ostrovoch súostrovia - Viti Levu alebo Vanua Levu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona