FOTO Počet obetí bombových útokov v Iraku stúpol na 70, prihlásil sa k nim Islamský štát

NETKY.SK • 17 Máj 2016, 14:33 • 2 min
FOTO Počet obetí bombových útokov v Iraku stúpol na 70, prihlásil sa k nim Islamský štát

BAGDAD - Séria bombových útokov zameraných prevažne na šiitské štvrte irackej metropoly Bagdad si dnes vyžiadala životy okolo 70 ľudí. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. Išlo o najnovšie z útokov, ku ktorým došlo v Bagdade a jeho okolí počas už šiestich po sebe idúcich dní. K zodpovednosti za väčšinu týchto úderov sa prihlásila sunnitská extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Najkrvavejší útok dnes otriasol šiitskou štvrťou Šaáb v severnej časti Bagdadu, kde explodovala nálož odpálená na diaľku a na tamojšom trhovisku sa odpálila samovražedná útočníčka. Zahynulo celkovo 44 civilistov, uviedli svedkovia, bezpečnostní predstavitelia a zdravotníci.


Po prvej explózii bomby nasledoval výbuch náloží pripevnených na tele samovražednej atentátničky. Islamský štát sa často zameriava na zaľudnené trhoviská a reštaurácie v prevažne šiitských oblastiach, ale útočí aj na šiitské náboženské obrady a bezpečnostné sily.


Neskôr v priebehu dňa explodovalo auto naplnené výbušninami na trhovisku v šiitskej štvrti Sadr City (Madínat as-Sadr) vo východnej časti Bagdadu a usmrtilo 18 ľudí, ďalších 57 osôb utrpelo zranenia, uviedla polícia aj svedkovia. Polícia oznámila, že zneškodnila ďalšiu bombu uloženú v aute v tejto oblasti, kde stredajší bombový útok na trhovisku zabil vyše 60 ľudí.


V juhovýchodnej bagdadskej štvrti al-Amín pri útoku autom s bombou zahynuli traja ľudia a 15 osôb utrpelo zranenia.
Ďalších šesť ľudí prišlo o život pri dvoch rôznych bombových útokoch v nábožensky zmiešaných štvrtiach Júsufíja a Rašíd na juhu irackej metropoly, informovala polícia.


Pri vlne bombových a ozbrojených útokov v Bagdade a jeho okolí bolo za posledných šesť dní zabitých vyše 100 ľudí.
K útokom dochádza v období, keď sa irackým bezpečnostným silám darí pomaly postupovať na území Islamského štátu, ktoré sa nachádza severne a západne od metropoly.


Iracký premiér Hajdar Abádí v sobotu 14. mája vyhlásil, že politická kríza v hlavnom meste nahráva extrémistickej organizácii.
Abádí sa už celé mesiace snaží zostaviť technokratickejšiu vládu, s ktorou by mohol lepšie bojovať proti korupcii a zlému riadeniu. Jeho kroky však blokujú súperiace politické strany, ktoré sa už zabetónovali na rôznych ministerstvách a majú tam svoje pole pôsobnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies