FOTO Po bratislavskom Apolle má problémy so statikou ďalšia budova: Centroom v Piešťanoch

NETKY.SK • 9 Október 2015, 11:02 • 2 min
FOTO Po bratislavskom Apolle má problémy so statikou ďalšia budova: Centroom v Piešťanoch

BRATISLAVA - Ak sa náhodou chystáte presťahovať do nejakej peknej novostavby, skontrolujte si, či jej nerobil statiku Ján Tomčáni. Už tri budovy, na ktorých Tomčáni pracoval majú problémy so statikou, jednej sa dokonca prepadli garáže. Naposledy objavili problémy v budove Centroom v Piešťanoch.

slovakia

left justify in out

Za statickými problémami budovy Centroom v Piešťanoch je jednoznačne chyba v projekte, konkrétne v statickej časti. Po preštudovaní statického posudku to tvrdí vedúci stavebného oddelenia Mestského úradu v Piešťanoch Ivan Pauer. Zároveň však za problémami vidí aj súbeh viacerých iných okolností. Stavebný úrad nariadil vo štvrtok budovu vypratať, pretože jej hrozí reťazové zrútenie. O strechu nad hlavou tak dočasne prišlo asi 50 ľudí. Piati z nich podľa hovorkyne Piešťan Evy Bereczovej využili ponuku radnice na náhradné ubytovanie a dočasne sa presťahovali do penziónu Bodona. Ostatní si náhradné bývanie zabezpečili sami, najčastejšie u svojich príbuzných.

 

img

 

"Otázkou je, ako bola stavba budovaná, ako si zhotoviteľ skontroloval projektovú dokumentáciu. Mal by to robiť, lebo aj on zodpovedá za stavbu. A otázkou je, ako si robil svoju prácu stavebný dozor,“ povedal Pauer. „Je to súbeh viacerých problémov, ale rozhodne prvotná príčina je, podľa statického posudku, v projekte,“ zdôraznil. Zhotoviteľom zakladania stavby, zvislých a horizontálnych nosných konštrukcií bola firma Vesstav z Topoľčian, ktorá už neexistuje. Z obchodného registra bola vymazaná pred rokom.

 

Projektantom statiky budovy Centroom bol Ján Tomčáni, ktorý je spájaný s niektorými po statickej stránke problémovými stavbami v Bratislave, konkrétne s Apollon Business Centrom a Trinity.

 

img

 

img

 

 

Spoločnosť Centroom, ktorá bola investorom polyfunkčného objektu v Piešťanoch, však tvrdí, že Tomčáni nebol pri tejto investícii ich partnerom, ani si ho nevyberali. Partnerom investora bola projekčná kancelária.

 

Polyfunkčný objekt Centroom v blízkosti piešťanského Auparku bol kolaudovaný pred piatimi rokmi. 

 

Aupark ubezpečuje zákazníkov, že jeho budova je úplne bezpečná

 

Budova piešťanského obchodného centra Aupark je úplne bezpečná, problémy so statikou sa týkajú susediaceho objektu Centroom. Od problematickej susediacej budovy je dostatočne oddelená a zabezpečená ochrannými múrmi a dilatačnou medzerou.

 

Informoval o tom dnes TASR riaditeľ Auparku Piešťany Jozef Recska. Obchodné centrum, ktoré pokračuje v bežnej prevádzke, možno z dôvodu vytýčenej ochrannej zóny len čiastočne obmedzí príjazd na parkovisko.

 

Ochranná zóna vytýčená okolo ohrozenej budovy stavebným úradom môže podľa jeho vyjadrenia v najbližších dňoch čiastočne znížiť komfort vjazdu na parkoviská obchodného domu. "Momentálne zvažujeme riešenia na zabezpečenie plynulosti premávky, i keď je veľmi pravdepodobné, že bezpečnostné opatrenie stavebného úradu pohyb vozidiel neovplyvní," dodal Recska. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies