FOTO Pili ste dostatok tekutín? Takto jednoducho si to overíte!

NETKY.SK • 19 Máj 2018, 12:00 • 2 min
FOTO Pili ste dostatok tekutín? Takto jednoducho si to overíte!

V teplých mesiacoch občas zabúdame na dostatočný pitný režim, takto sa otestujete, či nie ste dehydrovaný.

slovakia

left justify in out

Leto nám už pomaly, ale isto klope na dvere. Za sebou máme prvé teplotne letné dni, ktoré mnohých prekvapili najmä tým, že išlo skutočne o prudký skok z chladu do horúčav. Takáto náhla zmena je pre organizmus mimoriadne zaťažujúca už sama o sebe, preto je veľmi dôležité dbať na to, aby sme organizmu dopriali dostatok tekutín, ktoré nás ochladzujú.

 

Pri návale povinností sa však často stáva, že na pravidelný a správny pitný režim zabúdame. Optimálny príjem tekutín u dospelého človeka sa pohybuje od 1,5 do 3 litrov za deň v závislosti od váhy jednotlivca aj od fyzickej námahy. Vhodné je piť nechladenú a neperlivú vodu, prípadne nesladené čaje, nevhodná je káva, ktorá odvodňuje, a, samozrejme, alkoholické a sladené nápoje.

 

To, že sme pili málo si niekedy ani neuvedomíme, prejaví sa to najčastejšie nervozitou a bolesťou hlavy. Pokiaľ máte podozrenie na dehydratáciu, môžete si urobiť malý test, ktorý vaše domnienky okamžite potvrdí alebo vyvráti.

 

Dehydratácia organizmu sa prejavuje aj na koži, našom najväčšom orgáne. Ak si medzi dva prsty uchopíte pokožku z vonkajšej strany dlane, mierne ju natiahnete smerom nahor a následne pustíte, mala by sa okamžite vrátiť do pôvodného stavu. Pokiaľ sa tak nestane, je jasné, že ste niečo zanedbali a deficit tekutín by ste mali okamžite doplniť.

 

img

Takto si overíte, či ste pili dostatok tekutín

Zdroj: Profimedia

 

img

Pokiaľ sa koža ihneď nevráti do pôvodného stavu, treba organizmus dostatočne hydratovať

Zdroj: Profimedia



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies