FOTO Pátrajú po fantómovi klenotníctiev z Galanty, vydáva sa za policajta!

NETKY.SK • 18 August 2014, 16:37 • 2 min
FOTO Pátrajú po fantómovi klenotníctiev z Galanty, vydáva sa za policajta!

GALANTY - Polícia pátra po 44-ročnom Erikovi Kubicovi z Galanty, ktorý je známy ako fantóm klenotníctiev. Na menovaného vydal v júni tohto roka Okresný súd v Galante príkaz na dodanie do výkonu trestu odňatia slobody pre prečin krádeže v trvaní dvoch rokov a osem mesiacov.

slovakia

left justify in out

Skutku, za ktorý má do väzenia nastúpiť, sa dopustil ešte v roku 2012, v pôsobnosti Okresného riaditeľstva Policajného zboru (PZ) SR v Šali. Zároveň na neho okresné súdy v Nitre, Žiline (dvakrát), Dunajskej Strede, Bratislava I a II vydali ďalších šesť zatýkacích rozkazov pre prečiny krádeží a podvodov.

 

Erik Kubica je asi 180 centimetrov vysoký, štíhlej postavy, má prešedivené krátke vlasy, prešedivenú bradu, ktorú nosieva upravenú okolo úst. Vzhľadom na jeho sofistikovaný spôsob páchania trestnej činnosti a vedomosti, že je hľadanou osobou, môže svoj zovňajšok meniť. Má veľmi dôveryhodné vystupovanie, preukazuje sa falošnými preukazmi polície, prípadne SBS. Bývať môže v podnájmoch, prípadne lacnejších penziónoch či hoteloch. Polícia upozorňuje, že v prípade snahy o jeho zadržanie môže klásť odpor a predmety, ktoré má pri sebe, použiť ako zbraň.

 

K pátraniu po Erikovi Kubicovi sa pripájajú vyšetrovatelia v Košiciach, Banskej Bystrici, Senci, Bratislave V a ďalších útvarov, ktorí ho hľadajú ako obvineného alebo podozrivého z ďalších trestných činov podvodov a krádeží.

 

Kubica v minulosti z klenotníctiev kradol cenné šperky, teraz sa dopúšťa trestných činov podvodov a krádeží, ktoré pácha na starších osobách. Vydáva sa za príslušníka polície, prípadne zamestnanca SBS a oslovuje dôverčivých starších občanov s tým, že v obchodoch platili falošnými peniazmi. Žiada ich, aby mu ukázali ostatné bankovky v peňaženke, ktoré následne odoberie na fiktívne skúmanie ich pravosti. Po zmocnení sa peňazí z miesta ujde.

 

Ďalším spôsobom podvodného konania a krádeží Kubicu je, že ako falošný policajt v civile presvedčí starších občanov, že sa stali obeťami vlámania do ich bytov. Vojde s nimi do bytu, kde spoločne kontrolujú cennosti, ktoré následne odcudzí.

 

Po Kubicovi polícia pátrala už sedemkrát. Na jeho vypátranie bol nasadený aj špecializovaný pátrací útvar Prezídia Policajného zboru, ktorý ho zatkol v roku 2011 v Nitre, za asistencie kukláčov, nakoľko boli poznatky, že pri zatýkaní kladie odpor, pokúša sa o útek a nosí so sebou v taške ťažký predmet, ktorý môže použiť ako zbraň. To sa potvrdilo – v igelitovej taške mal veľký kameň. V roku 2011 ho náhodne zatkla policajná hliadka v Bratislave. V roku 2012 sa mu podľa informácií podarilo opakovane ujsť polícii počas snahy o jeho zadržanie. V tom istom roku ho opäť zatkol špecializovaný pátrací útvar cieľového pátrania v Šali, pričom sa opätovne pokúsil o útek, zastavila ho až hrozba zbraňou. 

 

Od júna 2012 mu plynul výkon trestu uložený súdom Bratislava I, ktorý sa mu skrátil amnestiou pri výročí vzniku SR v roku 2013.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies