FOTO Parížska radnica odstránila stanové tábory migrantov a presťahovala ich

NETKY.SK • 17 September 2015, 10:44 • 2 min
FOTO Parížska radnica odstránila stanové tábory migrantov a presťahovala ich

PARÍŽ - Parížska radnica nariadila dnes odstrániť provizórne tábory, ktoré si na Slavkovskom nábreží (Quai d'Austerlitz) a pri radnici v 18. mestskom obvode vybudovali skupiny migrantov. Žilo v nich asi 500 ľudí, ktorým úrady teraz poskytli ubytovanie v jednom zo sociálnych stredísk, vybudovaných v uplynulých týždňoch v Paríži a jeho okolí.

slovakia

left justify in out

Parížska primátorka Anne Hidalgová informovala, že úrady francúzskej metropoly migrantom poskytnú sociálne ubytovanie najmenej na mesiac.

 

Riaditeľ policajnej prefektúry oblasti Ile-de-France Jean-Sébastien Lamontagne v rozhovore s médiami zdôrazňoval, že likvidácia provizórnych stanových táborov migrantov nie je policajnou operáciou, ale ich "prepravou do útulku". Akcia mala podľa agentúry AP pokojný priebeh.

 

Samotní migranti v rozhovore s prítomnými novinármi hovorili, že "bývať pod stanom ani nie je život". Dodal, že "dnes ráno nás zobudili, vyzvali, aby sme si nachystali veci a pripravili sa na odchod autobusmi, lebo radnica nám dáva ubytovanie".

 

S migrantmi komunikoval Pascal Brice z francúzskeho Úradu na ochranu utečencov a ľudí bez vlasti (OFPRA), ktorý ich ubezpečil, že po ubytovaní dostanú stravu a pomoc úradov pri riešení svojej životnej situácie. Jeho slová prekladal tlmočník z francúzštiny do arabčiny a prítomní migranti na ne reagovali potleskom.

 

Zrušenie provizórnych táborísk migrantov v Paríži bolo v stredu témou diskusie vo francúzskom Národnom zhromaždení, ktorého poslanci debatovali o rozhodnutí prezidenta Francoisa Hollanda prijať vo Francúzsku 1000 utečencov, aby sa zmiernil ich nápor na susedné Nemecko - označované za ich cieľovú krajinu.

 

Odstránenie stanových táborov odobrili minulý piatok aj justičné orgány. Tábor pri Slavkovskom nábreží pozostával z približne 200 stanov postavených v priestore od Mostu Charlesa de Gaulla po výstavný komplex Cité de la mode et du design, pozdĺž nábrežia Seiny.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona