FOTO Pápež vymenoval piatich nových kardinálov

NETKY.SK • 28 Jún 2017, 22:39 • 2 min
FOTO Pápež vymenoval piatich nových kardinálov

VATIKÁN - Pápež František vymenoval dnes vo Vatikáne piatich nových kardinálov katolíckej cirkvi. Sú nimi Jean Zerbo z Mali, Juan José Omella zo Španielska, Anders Arborelius zo Švédska, Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun z Laosu a Gregorio Rosa Chávez zo Salvádoru.

slovakia

left justify in out

Pápež ich počas slávnostného obradu nazývaného konzistórium vyzval, aby konali ako služobníci, a nie ako "princovia", informujú agentúry AP a DPA. Kardináli zložili sľub vernosti, pokľakli pred pápežom a dostali biret, červenú štvorcovú čiapku, ktorá symbolizuje ich cirkevnú hodnosť.

 

Kardináli bývajú označovaní za "princov cirkvi", čo odráža ich prestížnu úlohu poradcov pápeža a voliteľov jeho nástupcu, ako aj ich často honosné sídla. Arborelius je vôbec prvým kardinálom zo Švédska, kde prevláda luteránska cirkev, a Zerbo je prvým kardinálom v dejinách afrického Mali.

 

Niektoré médiá špekulovali, že Zerbo sa možno osobne nezúčastní na ceremónii; európske médiá totiž nedávno priniesli správu, že má v švajčiarskych bankách milióny eur.

 

František po slávnostnom obrade odprevadil nových kardinálov do vatikánskeho kláštora, kde žije jeho predchodca, emeritný pápež Benedikt XVI., ktorý odstúpil v roku 2013. Pred odchodom z baziliky spoločne zapózovali fotografom pred Pietou, Michelangelovým majstrovským sochárskym dielom.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies