FOTO Pápež František vyzval Kolumbijčanov na urovnanie sporov

NETKY.SK • 7 September 2017, 18:20 • 2 min
FOTO Pápež František vyzval Kolumbijčanov na urovnanie sporov

BOGOTA - Pápež František pricestoval v stredu do kolumbijskej metropoly Bogota.

slovakia

left justify in out

Pápež František vyzval dnes Kolumbijčanov, aby sa spojili a urovnali spory po 50 rokoch ozbrojeného konfliktu. Taktiež ich vyzval na prijatie "spravodlivých zákonov" pri riešení zakorenenej nerovnosti, ktorá vyvolala rebéliu.

 

Pápež sa tak vyjadril v prejave ku kolumbijskému prezidentovi Juanovi Manuelovi Santosovi a miestnej politickej, kultúrnej a ekonomickej elite v prezidentskom paláci v Bogote. Jeho návšteva Kolumbie je zameraná na pomoc pri upevňovaní minuloročnej mierovej dohody medzi vládou a ľavicovými povstalcami.

 

František vyzval Kolumbijčanov, "aby si vyliečili rany, vybudovali mosty, utužili vzťahy a podporovali jeden druhého".

 

Taktiež apeloval na prijatie legislatívy, ktorá by odstránila štrukturálne príčiny chudoby, ktoré vyvolali konflikt. "Nezabúdajme, že nerovnosť je zdrojom spoločenských chorôb," dodal pápež, ktorý pricestoval do Kolumbie v stredu.

 

Pápeža privítal vo vojenskej časti medzinárodného letiska El Dorado kolumbijský prezident Juan Manuel Santos s manželkou a ďalšími hodnostármi. Počas svojej návštevy, ktorá potrvá do pondelka, sa František zameria na mierový proces v krajine, v ktorej je 80 percent katolíkov.

 

Podľa očakávaní prídu pápeža počas jeho zastávok privítať milióny ľudí. V meste Villavicencio sa bude konať omša, na ktorú príde aj zhruba 6000 obetí viac ako 50 rokov trvajúceho konfliktu medzi vládou a ľavicovými Revolučnými ozbrojenými silami Kolumbie (FARC).

 

Povstalci z ľavicových Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) podpísali dohodu o ukončení bojov s vládou v júni 2016, čím sa skončila vyše občianska vojna, ktorá si vyžiadala viac než 220.000 obetí na životoch. Kolumbijská vláda vyhlásila ozbrojený konflikt za oficiálne skončený v auguste tohto roka po tom, ako pozorovatelia OSN odviezli posledný kontajner naložený zbraňami a muníciou, ktoré im na základe mierovej dohody povstalci dobrovoľne odovzdali.

 

V pondelok podpísali s vládou dohodu o prímerí aj ľavicoví povstalci zo skupiny Národná oslobodzovacia armáda (ELN). Uskutočnili tak dôležitý krok smerom k uzavretiu trvalej mierovej dohody. Ľavicová povstalecká skupina ELN vznikla v roku 1964 a odvtedy sa aktívne zapájala do ozbrojeného konfliktu v krajine.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies