FOTO Pacientka šokovala lekárov: Pred operáciou v jej oku našli bizarné prekvapenie

NETKY.SK • 17 Júl 2017, 14:11 • 2 min
FOTO Pacientka šokovala lekárov: Pred operáciou v jej oku našli bizarné prekvapenie

BIRMINGHAM – V oku 67-ročnej pacientky našli lekári celkom 27 kontaktných šošoviek, krátko pred tým, ako mala podstúpiť operáciu katarky.

slovakia

left justify in out

Lekári si najskôr všimli zvláštnu "tmavošedú hmotu.“ Keď ju vybrali, zistili, že je to 17 kontaktných šošoviek zlepených dokopy. Potom našli ešte ďalších 10. Bizarný objav sa stal v nemocnici Solihull v novembri minulého roka a informoval o ňom British Medical Journal.

 

img

Foto: Rupal Morjarial

 

"Nikto z nás nikdy predtým nič podobné nevidel. Boli sme skutočne prekvapení, že si to pacientka nevšimla, pretože jej to mohlo spôsobiť pomerne veľké podráždenie," uviedol odborný lekársky praktik, Rupal Morjarial.

 

Operáciu napokon odložili, pretože sa obávali zvýšeného rizika endoftalmitídy.

 

"Keďže tieto kontaktné šošovky mala v očiach počas neznámej dlhej doby, nemohli sme vykonať operáciu. Hrozila by jej bakteriálna infekcia,“ vysvetlil Morjarial.

 

img

Foto: Rupal Morjarial

 

Pacientka nosila jednorazové kontaktné šošovky 35 rokov a nechodila na pravidelné prehliadky.

 

"V dnešnej dobe, keď je tak ľahké nakupovať kontaktné šošovky on-line, ľudia sa stávajú laxními voči pravidelným kontrolám," dodal odborník. "Kontaktné šošovky sa môžu používať nepretržite, ale ak nie sú primerane monitorované, ľudia môžu skončiť s vážnymi očnými infekciami a dokonca aj oslepnúť."

 

Pre správne vkladanie šošoviek a starostlivosť o ne existuje na internete množstvo tutoriálov. Zdravie netreba podceňovať.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona