FOTO Ozbrojenci zaútočili v Kábule na mešitu so šiitskými veriacimi, k útoku sa prihlásil IS

NETKY.SK • 25 August 2017, 15:48 • 2 min
FOTO Ozbrojenci zaútočili v Kábule na mešitu so šiitskými veriacimi, k útoku sa prihlásil IS

KÁBUL - Neznámi ozbrojenci zaútočili dnes v afganskej metropole Kábul na mešitu šiitských moslimov. Incident sa stal v čase piatkových popoludňajších modlitieb, keď bola mešita imáma Zamana preplnená veriacimi.

slovakia

left justify in out

Extrémistická skupina Islamský štát (IS) sa prihlásila k dnešnému útoku na mešitu so šiitskými veriacimi v afganskej metropole Kábul, pri ktorom zomrelo alebo utrpelo zranenia najmenej 20 osôb.

 

Útok v severnej časti mesta sa začal v čase popoludňajších modlitieb, keď bola mešita plná veriacich. Areál obkľúčili bezpečnostné zložky a operácia na mieste stále pokračuje.

Na dvojposchodovú budovu zaútočili zrejme traja ozbrojenci, z ktorých sa najskôr jeden odpálil pred vchodom, pričom zabil strážcu mešity. Po vstupe teroristov do objektu boli počuť ešte dve explózie a streľbu.

 

"Spoločne s ženami a deťmi bolo zabitých 14 civilistov," povedal pre agentúru DPA hovorca afganského ministerstva vnútra. Presný počet civilných obetí sa ešte nevie. Bezpečnostné zložky hlásia dvoch mŕtvych a osem zranených.

 

IS prostredníctvom vyhlásenia zverejneného na stránke spriaznenej tlačovej agentúry Amák oznámil, že útok spáchali dvaja "mučeníci". Ďalšie podrobnosti teroristi neposkytli.

 

Agentúry informovali o niekoľkých ozbrojencoch útočiacich na mešitu. Okrem strážnika je medzi obeťami aj duchovný, ktorý viedol modlitby.

 

Príslušníci bezpečnostných zložiek areál mešity obkľúčili, nechceli však hneď zasiahnuť a vojsť dnu, aby nedošlo k prípadným ďalším stratám na životoch.

 

V súčasnosti evakuujú ranených a mŕtvych veriacich, ktorých militanti držali ako rukojemníkov.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies