FOTO Organizátorom útoku na istanbulskom letisku je Čečen

NETKY.SK • 1 Júl 2016, 14:58 • 2 min
FOTO Organizátorom útoku na istanbulskom letisku je Čečen

ISTANBUL - Organizátorom utorkového bombového útoku troch samovražedných atentátnikov na Atatürkovom letisku v tureckom Istanbule je čečenský extrémista Achmed Čatajev.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes pre spravodajskú stanicu CNN americký republikánsky kongresman Michael McCaul, predseda výboru Snemovne reprezentantov pre vnútornú bezpečnosť.

 

Čatajeva za organizátora označili aj niektoré turecké a švédske médiá, turecké úrady sa však doposiaľ k tejto správe nevyjadrili. Turecký provládny denník Sabah však informoval, že polícia už zahájila po údajnom strojcovi útoku pátranie.

 

Čatajev je podľa McCaulových slov dobre známym teroristom, ktorý zastával funkciu nadporučíka v rámci tzv. ministerstva vojny extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Kde sa v súčasnosti nachádza, podľa kongresmana známe nie je.

 

Švédske úrady podľa agentúry AP dnes zároveň informovali o tom, že Čatajev bol v roku 2008 vo Švédsku usvedčený z pašovania zbraní. Súd v prístave Ystad ho odsúdil na 16 mesiacov väzenia za to, že v marci 2008 prepašoval do Švédska automatickú zbraň, dve ručné strelné zbrane, muníciu a niekoľko tlmičov, ktoré mal poskrývané v aute.

 

Do Švédska prišiel Čečen podľa súdnych spisov, ktoré získala agentúra AP, trajektom z Nemecka, pričom podľa vlastných slov o zbraniach skrytých v aute nič nevedel a chystal sa len do Nórska, kde plánoval rybárčiť a stretnúť sa s priateľmi. Podľa miestnych médií ho zo švédskeho väzenia prepustili v januári 2009.

 

K zodpovednosti za utorňajší atentát na istanbulskom letisku, pri ktorom zahynulo 44 ľudí a vyše 230 ďalších utrpelo zranenia, sa doposiaľ neprihlásila nijaká teroristická skupina. Turecké úrady však z neho obviňujú militantnú organizáciu Islamský štát (IS).

 

Turecké úrady zároveň uviedli, že tromi samovražednými atentátnikmi boli cudzinci: Rus, Uzbek a Kirgiz, bližšie podrobnosti o nich však zatiaľ neposkytli.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies