FOTO Odevný priemysel zdiera bangladéšske deti, pracujú od rána do noci za 20 centov

NETKY.SK • 1 December 2015, 16:00 • 2 min
FOTO Odevný priemysel zdiera bangladéšske deti, pracujú od rána do noci za 20 centov

DHAKA - Malé deti v školskom veku sú v Bangladéši nútené pracovať dlhé hodiny v otrasných podmienkach textilných tovární za 20 centov na deň. Oblečenie, ktoré vyrobia potom zásobuje miestne trhy, susendú Indiu, ale najmä západné krajiny, pričom lacnú pacovnú silu zneužívajú hlavne medzinárodne známe značky.

slovakia

left justify in out

V továrňach pracujú deti z najchudobnejších vrstiev 6 dní v týždni aj v čase kedy by mali sedieť v škole. Šokujúce zábery, ktoré zachytil fotograf Claudio Montesano Casillas, zobrazujú malých robotníkov v zlých podmienkach tovární, ktoré nepodliehajú nijakým bezpečnostným kontrolám. Claudio navštívil manufaktúry v Keraniganji neďaleko továrne Rana Plaza, ktorá vyhorela v roku 2013, pričom tam zahynulo 1100 ľudí.

 

V jednej miestnosti zvykne pracovať  až 15 šíčov, pričom k dispozícii nemajú núdzové východy ani protipožiarne bezpečnostné opatrenia. Podľa údajov UNICEF-u v tejto krajine pracuje viac ako milión detí vo veku 10 až 14 rokov. "Deti pracujú od rána do noci za minimálnu mzdu. Spia priamo v továrni alebo v chatrčiach v blízkom okolí," vysvetluje Cladio pre Dailymail.  "Prichádzajú z dedín do miest, hľadajú si zamestnanie a snívajú o lepšom živote," dodal.

 

Odevný priemysel je tepnou Bangladéšskej ekonomiky, pričom krajine každý rok vyneseie 25 miliárd libier a dokopy zamestnáva štyri milióny pracovníkov, najmä žien. Vzhľadom k nehode v roku 2013 v Rana Plaza, bangladéšska vláda zavrela pre životu nebezpečné podmienky až 73 odevných závodov čo ovplyvnilo životy  20.000 pracovníkov.

 

img

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies