FOTO Obnova Námestia slobody v Bratislave je v druhej etape

NETKY.SK • 13 Júl 2018, 12:22 • 2 min
FOTO Obnova Námestia slobody v Bratislave je v druhej etape

BRATISLAVA – Obnova Námestia slobody v hlavnom meste SR Bratislave je v druhej etape. V súčasnosti na tomto mieste vymieňajú dlažbu. Existujúcu kamennú dlažbu výškovo upravia a poškodené kocky nahradia novými. Rovnako vymenia aj poškodené žľaby odvodnenia. Fontánu Družba obnovia v poslednej fáze revitalizácie tohto priestoru.

slovakia

left justify in out

Ako dnes novinárom na kontrolnom dni povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, na námestí bude aj ihrisko na cvičenie, s jeho budovaním začnú onedlho. Jedno z najväčších a najznámejších námestí v Bratislave revitalizujú od minulého roka. Návrh obnovy Námestia slobody nie je revolučný a neprichádza s ničím zásadne novým, povedal v marci primátor, nebudú to veľké stavebné práce, je to len úprava pôvodného priestoru. „Návrh len potvrdil, že priestor je dobrý taký, aký je. Treba len opraviť mobiliár, do poriadku treba dať aj podlahy,“ poznamenal.

Mesto chce podľa primátora funkčnú fontánu, aby bola voda blízko k ľuďom a aby vytvárala atraktívny priestor pre trávenie voľného času. „V súčasnosti je vo fontáne technológia, ktorá je stará, z doby socializmu. Vtedy ešte neboli žiadne limity na hospodárenie s vodou ani s elektrinou. Celé to treba prepracovať a nanovo projektovať,“ spomenul primátor v apríli s tým, že hovoriť termíny, keď bude fungovať, je ťažké. Najväčšia fontána v Bratislave, ktorá od roku 2007 nefunguje, by mala byť podľa Nesrovnala moderne riešená. „Dnes už fontány robia tak, že nie sú oddelené od ľudí a majú možnosť mať z nej zážitok, dotknúť sa vody,“ vysvetlil.

 

 

img

Foto: SITA



Víťazný návrh súťaže na revitalizáciu Námestia slobody má podľa poroty najväčší potenciál z hľadiska uskutočnenia, i z hľadiska ďalšieho rozvoja tohto verejného priestoru. Návrh je výsledkom ideovej architektonicko-urbanistickej a krajinárskej súťaže s názvom Revitalizácia Námestia slobody. Po ukončení prvej etapy, v rámci ktorej hlavné mesto vlani upravilo a vyčistilo námestie, pokračujú v druhej etape.

Súťaž bola vlani na jeseň. Porota, ktorej členmi boli architekti, zástupcovia hlavného mesta a zástupcovia spoločnosti HB Reavis, ktorá prispeje na obnovu námestia, vyberala spomedzi štrnástich návrhov a podľa nej nové myšlienky na revitalizáciu našli. Žiadna však nebola lepšia ako tá, ktorú nesie námestie dnes. Porota tiež zhodnotila, že nenašli myšlienku, ktorá by vyvrátila pôvodný koncept námestia. Súťaž mala podmienky, ich cieľom bola revitalizácia námestia, ktorá rešpektuje pôvodný architektonicko-výtvarný výraz z 80. rokov. Sú to architektonická kompozícia a geometrické členenie priestoru námestia s jednotlivými plochami zelene a fontánou ako centrálnym prvkom v kontexte okolitej architektúry.

Cieľom revitalizácie Námestia slobody je zlepšiť jeho dezolátny stav, urobiť z neho moderný verejný priestor a vrátiť doň život. S postupnou revitalizáciou začal bratislavský magistrát vlani koncom mája. Projekt rozdelili na dve etapy. V prvej natreli lavičky a vyčistili priestor od graffiti, tento stav však vydržal dva dni, vandali počmárali lavičky, múriky i fontánu. Pre začiatok prác vyčlenilo hlavné mesto v mestskom rozpočte vyše 100-tisíc eur. Sumou 500-tisíc eur prispeje na obnovu námestia i spoločnosť HB Reavis Slovakia.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies