FOTO Objavili živočícha s neuveriteľnými schopnosťami: Takéto podmienky prežije!

NETKY.SK • 5 Marec 2018, 12:50 • 2 min
FOTO Objavili živočícha s neuveriteľnými schopnosťami: Takéto podmienky prežije!

V Japonsku objavili živočícha, ktorý dokáže prežiť aj tie najextrémnejšie podmienky. Chráni sa niečim veľmi špeciálnym.

slovakia

left justify in out

Tardigrady, pomalky alebo aj vodné medvede sú živočíchy, ktoré boli vedcom známe už dlhšiu dobu, teraz však v machu v japonskom meste Tsuruoka objavili nový druh. Našli ich podľa zvláštnych vajíčok a dostali pomenovanie Macrobiotus shonaicus.

 

Pomalky sa im vzácne podarilo vypestovať aj v laboratórnych podmienkach a zistili o nich úžasné veci. Tento miniatúrny živočích dosahujúci veľkosť len približne pol milimetra  sa na rozdiel od ostatných druhov živí nie mikroorganizmami, ale riasami. Okrem toho je schopný prežiť naozaj extrémne podmienky, čo vedcov mimoriadne prekvapilo. Ukázalo sa napríklad, že znesie teplotu blížiacu sa k absolútnej nule, teda -272 stupňov Celzia. Ďalšou pozoruhodnou schopnosťou je, že dokážu prežiť v otvorenom vesmíre, teda vo vákuu a to až desať dní! Nezničí ich dokonca ani röntgenové žiarenie a dlhotrvajúce sucho či vysoké teploty.

 

img

Zdroj: Profimedia

 

Čo ich teda chráni? Odborníci tieto zvláštne živočíchy skúmali a zistili, že vylučujú špeciálny sekrét. Vždy, keď sa ocitnú v nehostinných podmienkach, celé sa ním obalia. Tento „obal“ sa správa podobne ako sklo. Keď sa podmienky vrátia do normálu, škrupina sa rozpustí a pomalka žije ďalej.

 

Týmto „sklom“ sa chceli inšpirovať aj technológovia, no proces jeho výroby je vraj mimoriadne náročný a napredujú len veľmi pomaly. Pokiaľ by sa im však takýto objav podaril, mohlo by ísť o veľký prelom v poľnohospodárstve, nakoľko by toto biosklo mohlo chrániť rastliny pred suchom a škodcami. Objav by sa rovnako uplatnil aj vo farmácii v rámci v rámci výroby očkovacích vakcín.

 

img

Zdroj: Profimedia



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies