FOTO Obama priletel na historickú trojdňovú návštevu Kuby: Vyzdvihol príležitosť na dialóg

NETKY.SK • 20 Marec 2016, 22:13 • 2 min
FOTO Obama priletel na historickú trojdňovú návštevu Kuby: Vyzdvihol príležitosť na dialóg

WASHINGTON - Prezident USA Barack Obama dnes v úvode svojej návštevy Kuby uviedol, že ide o "historickú príležitosť" viesť dialóg s Kubáncami.

slovakia

left justify in out

Obama sa prihovoril k niekoľkým desiatkam pracovníkom nedávno otvoreného veľvyslanectva USA a ich príbuzným v hoteli v Havane, ktorý bol jeho prvou zastávkou po prílete na Kubu. "Je úžasné tu byť," povedal a poukázal na to, že prezident Spojených štátov nebol na Kube už takmer 90 rokov, informovala agentúra AP.

 

Obama tiež spomenul dosiaľ poslednú návštevu šéfa Bieleho domu na Kube v roku 1928, na ktorú vtedajší prezident USA Calvin Coolidge pricestoval na vojenskej lodi. Trvalo mu to tri dni, pokým Obamovi len tri hodiny.

 

Obama okrem toho poďakoval ľuďom, že na stretnutie s ním priviedli aj svoje deti. Podľa vlastných slov dúfa, že pokým budú dospelé, budú si "myslieť, že je normálne, že prezident USA navštevuje Kubu".

 

Obamovou cestou na Kubu kulminuje proces zlepšovania vzťahov medzi Havanou a Washingtonom - dlhoročnými rivalmi z čias studenej vojny. Na normalizácii diplomatických kontaktov sa koncom roka 2014 dohodol Obama s kubánskym prezidentom Raúlom Castrom, čo odvtedy viedlo k oživeniu politických a hospodárskych stykov medzi oboma krajinami.

 

AP si však všíma, že práve Raúl Castro nápadne chýbal medzi kubánskymi predstaviteľmi, ktorí Obamu s rodinou privítali na havanskom medzinárodnom letisku - aj keď tam často víta prichádzajúce svetové osobnosti.

 

Po stretnutí s pracovníkmi veľvyslanectva sa Obama, jeho manželka Michelle a dcéry Malia a Sasha vydali počas daždivého popoludnia na prechádzku po historickom centre Havany.

 

Program trojdňovej návštevy Obamu na Kube, na ktorú separátne pricestovali tiež desiatky amerických kongresmanov a podnikateľov, je doslova "napchatý".

 

Okrem pondelkových rokovaní s Raúlom Castrom a ďalšími kubánskymi činiteľmi sa stretne s americkými a kubánskymi podnikateľmi, kubánskym kardinálom Jaimem Ortegom, ale aj predstaviteľmi miestnej opozície. V utorok si spolu s Castrom pozrie exhibičný zápas medzi tímom americkej profesionálnej bejzbalovej ligy a kubánskym národným tímom. Plánuje tiež prejav o svojej vízii väčšej slobody a ekonomických príležitostí na Kube.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona