FOTO Nová Toyota Prius: Znovuzrodenie priekopníka

NETKY.SK • 11 September 2015, 08:56 • 2 min
FOTO Nová Toyota Prius: Znovuzrodenie priekopníka

BRATISLAVA - Na nadchádzajúcom autosalóne IAA vo Frankfurte (15. až 16. septembra pre odbornú verejnosť, 19. až 27. septembra pre verejnosť) absolvuje svoju verejnú premiéru nová Toyota Prius.

slovakia

left justify in out

Predstavenie úplne nového modelu Prius štvrtej generácie znamená ďalší pokrok v histórii a úspechoch technológie hybridného pohonu Toyota.

Nový model je postavený na silných stránkach a úspechoch svojich predchodcov a je pripravený zaviesť nové štandardy v oblasti spotreby paliva, emisií a účinnosti. Každá nová generácia modelu Prius priniesla zlepšenia v týchto oblastiach, ale nový model plánuje dosiahnuť doposiaľ najväčší posun z hľadiska výkonu.

 

Tento úspech je len jedným z aspektov produktu, ktorý získal nové schopnosti a väčšiu príťažlivosť pre vodiča. Nový Prius poháňa nová generácia plnohybridného pohonného systému Toyota, ktorý významne pokročil v oblasti spotreby paliva pri jazde po diaľnici a poskytuje oveľa väčší zážitok z jazdy. Zrýchlenie je hladšie a vozidlo lepšie reaguje na stlačenie plynového pedála. Pri vyšších rýchlostiach je vozidlo tichšie s lineárnejším pocitom, ktorý je dokonalejšie zladený s otáčkami motora.

 

Dynamické vlastnosti nového vozidla spočívajú v použití prvej platformy Toyota New Global Architecture (TNGA). Vozidlo má vďaka nej nižšie ťažisko a tým aj lepšiu odozvu a stabilitu. Konštruktéri mali zároveň voľnejšiu ruku pri návrhu vozidla, ktoré je príťažlivejšie z vizuálnej stránky, má nižšie položené línie a športovejší profil. Platforma TNGA taktiež pomohla definovať interiér v duchu idey „pokoj v duši“ spolu so skvelým exteriérom, dokonalou polohou za volantom a vynikajúcou úrovňou komfortu. Batožinový priestor sa zväčšil vďaka použitiu menšieho hybridného akumulátora s vyššou energetickou hustotou a nového systému zavesenia zadných kolies s dvojitými lichobežníkovými ramenami, keďže tieto prvky negatívne neovplyvňujú objem batožinového priestoru.

Prius zostáva technologickým veľvyslancom značky Toyota – je prehliadkou nových a dôležitých technológií, ktoré zvyšujú úroveň bezpečnosti, praktickosti, výkonu a komfortu.

 

img

 

Bezpečnosť zostáva prioritnou otázkou. Podvozok platformy TNGA je optimalizovaný s ohľadom na vynikajúcu výkonnosť počas nárazu. Balík bezpečnostných technológií Toyota Safety Sense sa v novom modeli Prius rozšíril o adaptívny tempomat s radarom a funkciu rozpoznávania chodcov, ktorá je súčasťou protikolízneho systému.

 

Plnohybridná pohonná jednotka prešla rozsiahlymi úpravami s cieľom zlepšiť účinnosť, znížiť hmotnosť a zvýšiť výkon. Vďaka podrobným konštrukčným zmenám vykonaným na motore bolo možné dosiahnuť viac ako 40-percentnú tepelnú účinnosť – čo predstavuje svetové prvenstvo pre zážihový motor. Ostatné komponenty hybridného systému sú teraz kompaktnejšie a boli premiestnené na optimálne miesto, čo ešte viac prispieva k nižšiemu ťažisku vozidla. Nové nikel-metal hydridové akumulátory hybridného systému sú oveľa kompaktnejšie pri súčasnom výraznom zlepšení ich životnosti a nabíjacieho výkonu.

Všetky tieto zmeny a inovácie spoločne vyvracajú všeobecne zažitú predstavu o tom, čo je to ekologické vozidlo, ako vyzerá a ako sa s ním jazdí. Nový Prius predstavuje skutočné výhody, ktoré prinášajú potešenie z plnohybridnej technológie Toyota, a zdokonalenia, ktoré sa postupne objavia v nových generáciách ďalších hybridných modelov značky Toyota.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies