FOTO Nová ministerka školstva už pracuje na plné obrátky! Rieši platy učiteľov ale aj testovanie piatakov

NETKY.SK • 19 September 2017, 09:06 • 2 min
FOTO Nová ministerka školstva už pracuje na plné obrátky! Rieši platy učiteľov ale aj testovanie piatakov

BRATISLAVA – Ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová si včera zorganizovala stretnutie so školskými odbormi. Spoločne diskutovali o platoch učiteľov.

slovakia

left justify in out

Ministerka Lubyová sa stretla so šéfom školských odborov Pavlom Ondekom.  Okrem iných problémov týkajúcich sa našeho školstva sa venovali aj téme platov učiteľov. „Témou rozhovorov boli platy učiteľov, ale aj nepedagogických pracovníkov v školstve a vedeckých pracovníkov. Účastníci stretnutia tiež hovorili o adaptačnom vzdelávaní pre začínajúcich učiteľov a Národnom programe rozvoja výchovy a vzdelávania Učiace sa Slovensko,“ uviedol komunikačný odbor.

 

Ondek v závere stretnutia pozval ministerku Lubyovú na podujatia, ktoré v najbližšom čase organizuje Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku. Novovymenovaná ministerka školstva by chcela zabezpečiť, aby sa aj napriek nevyčleneným finančným prostriedkom uskutočnilo testovanie piatakov ZŠ z matematiky a slovenského jazyka. Uviedla to dnes po zasadnutí vlády. Celonárodné testovanie z matematiky a materinského jazyka, ktoré pomáhalo pri hodnotení kvality základných škôl, sa tento rok nemalo uskutočniť. Rezort, ktorý viedol teraz už bývalý minister Peter Plavčan naň nezabezpečil potrebné finančné prostriedky z rozpočtu.

 

„Testovanie piatakov nám leží na stole, je to pomerne urgentná vec. Na to, aby sa mohlo celoplošne spustiť, potrebujeme 160-tisíc eur, ktoré sa momentálne nenachádzajú priamo disponibilné v rozpočte,“ vysvetlila Plavčanova nástupkyňa. Podľa novej ministerky sú tak v súčasnosti dva možné scenáre.

 

Prvým je mobilizovanie rezervy na ministerstve a urýchleným presunom potrebné prostriedky získať. „K tomuto sa ešte neviem vyjadriť, je to jedna z možností, musím si sadnúť s ľuďmi na ministerstve, pozrieť sa na financie,“ povedala Lubyová. V prvom rade sa však chce pokúsiť prostriedky získať. „Aby sme tých 160 000 eur, nie je to taký veľký peniaz, aby sme ich stihli mobilizovať. Problém je v tom, že je tam veľmi krátky čas,“ ozrejmila.

 

Druhou možnosťou by bolo, že by sa monitorovanie tento rok uskutočnilo elektronickou formou. Nešlo by tak o celoplošné vyčerpávajúce zisťovanie, ale len výberové zisťovanie, pripustila ministerka. Otázka podľa nej je, či by bolo v takomto prípade možné porovnávať jeho výsledky s predošlými monitormi.

 

Lubyová má plnú podporu prezidenta Kisku v obnovení a nájdení zdrojov na otestovanie piatakov. Nevyčlenenie financí na tento projekt nepovažuje za najšťastnejší krok exministra Plavčana a preto verí, že novej šéfke rezortu sa podarí tento projekt opäť naštartovať.   




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies