FOTO Netanjahu pricestoval ako prvý úradujúci izraelský premiér na návštevu Austrálie

NETKY.SK • 23 Február 2017, 07:21 • 2 min
FOTO Netanjahu pricestoval ako prvý úradujúci izraelský premiér na návštevu Austrálie

CANBERRA - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pricestoval dnes na historickú návštevu Austrálie. Svojmu mocenskému náprotivkovi Malcolmovi Turnbullovi poďakoval za podporu židovského štátu vo veci rezolúcií OSN. Netanjahu je prvým úradujúcim izraelským premiérom, ktorý zavítal do Austrálie.

slovakia

left justify in out

Netanjahu pricestoval iba niekoľko hodín po tom, ako Turnbull zverejnil príspevok kritizujúci OSN za "jednostranné rezolúcie", ktoré sú pre Izrael nepriaznivé. Austrálsky ministerský predseda zároveň potvrdil záväzky svojej krajiny pre dvojštátové riešenie dlhoročného izraelsko-palestínskeho územnosprávneho sporu.

 

Netanjahu prišiel do Austrálie rokovať o rozšírení spolupráce v oblasti kybernetickej bezpečnosti, technologických inovácií a vedy. V krajine sa zdrží štyri dni, informuje spravodajská stanica BBC.

 

"OSN je schopná mnohých absurdností, podľa mňa je dôležité, že existujú úprimné a jasné krajiny ako Austrália, ktoré ju vrátia späť na zem," vyhlásil Netanjahu na spoločnej tlačovej konferencii, pričom Izrael a Austráliu označil za "výnimočných priateľov". Turnbull zasa prízvukoval potrebu ich spolupráce v otázke bezpečnosti.

 

Netanjahuova návšteva si však našla aj svojich odporcov. Viac než 60 austrálskych osobností podpísalo otvorený list, ktorým vyjadrili nesúhlas s prítomnosťou izraelského premiéra v Austrálii. "Netanjahuova politika sa zameriava na provokácie, zastrašovanie a utláčanie palestínskeho obyvateľstva," uvádza sa v liste.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona