FOTO Nemocnica hrôzy: Venezuela zažíva zdravotnícku krízu, lekári nemajú lieky ani nástroje

NETKY.SK • 30 Máj 2017, 16:16 • 2 min
FOTO Nemocnica hrôzy: Venezuela zažíva zdravotnícku krízu, lekári nemajú lieky ani nástroje

CARACAS – Venezuela je na kolenách. Fotografka Meredith Kohut z New York Times zachytila hrôzostrašný stav nemocníc. Lekári nemajú s čím operovať, v nemocniciach chýba v podstate všetko: mydlo, antibiotiká, postele, elektrina, chirurgovia či röntgen. Čo je ešte horšie, vláda sa tvári, že je všetko v najväčšom poriadku.

slovakia

left justify in out

Ekonómovia chudobu Venezuelčanov pripisujú ku klesajúcim cenám ropy. Tamojší ľud dostáva základné veci pre život na prídel, či už ide o jedlo, elektrinu alebo papier.

 

Paradoxne, kým nemocnice nedokážu ľudí liečiť a úmrtnosť stúpa, prezident Nicolas Maduro tvrdí, že Venezuela má najlepšiu zdravotnú starostlivosť na svete. Teda hneď po Kube. Pravdepodobne do nich nikdy nevkročil alebo netuší, ako vyzerá zvyšok sveta.

 

Jedným z najhorších miest je napríklad nemocnica Luisa Razettiho v Barcelone. Pacienti ležia na matracoch, lavičkách ba dokonca aj na zemi v špinavom prostredí. Niektorí majú na sebe zaschnutú krv aj niekoľko dní.

 

img

 

Tak ako bežne na uliciach ani v nemocniciach nie je dostatok jedla či vody. Lekári nemajú potrebné vybavenie a častokrát ani elektrinu.

Napríklad dvom mužom, ktorí podstúpili operáciu nôh, zavesili končatiny na provizórne šnúry zaťažené fľašami a bandaskami.

 

img

 

V priebehu jedného dňa tu zomrelo sedem novorodencov, pretože neboli k dispozícii žiadne kyslíkové bomby a lekári museli pumpovať vzduch do ich pľúc svojpomocne.  

 

img

 

Meredith našla aj muža, ktorý po úraze prišiel o polovicu lebky. Už viac ako rok čaká na pooperačnú starostlivosť.

 

img

 

Seniorke trpiacej cukrovkou amputovali nohu, no dialýzu ani antibiotiká nedostala. Nemocnica na to jednoducho nemá.

 

img

 

img

 

Jeden pacient musel podstúpiť operáciu slepého čreva. To mu z tela v podstate vytrhli, pretože lekári nemali potrebné vybavenie.

 

Okrem toho, že sú kliniky v príšernom stave, sú častokrát aj úplne zatvorené, pretože vláda náhodne vyhlasuje verejné sviatky kvôli nedostatku elektriny.

 

Maduro návrhy na podporu zdravotnej starostlivosti odmieta, pod zámienkou, že by došlo k ich sprivatizovaniu, čo by vraj malo zlý dopad na celú krajinu a hlavne sú v „perfektom stave.“

 

Na Slovensku sa predsa len nemáme až tak zle.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona