FOTO NATO v Holandsku a Česku odskúšalo sily rýchleho nasadenia

NETKY.SK • 10 Apríl 2015, 09:32 • 2 min
FOTO NATO v Holandsku a Česku odskúšalo sily rýchleho nasadenia

BRUSEL - Stovky vojakov Nemecka, Holandska a Česka sa vo štvrtok zúčastnili na prvej skúške fungovania novozniknutných síl rýchleho nasadenia NATO, ktoré takto reaguje na deklarovanú hrozbu zo strany Ruska.

slovakia

left justify in out

Na cvičeniach, ktorého cieľom je rýchly presun bojaschopného vojska, sa v Holandsku zúčastnilo spoločne 900 nemeckých a 200 holandských, kým v Česku to bolo 150 českých vojakov, potvrdilo vedenie aliancie. Vedenie českej armády informovalo o cvičení, ktorého cieľom bolo urýchlené nakladanie a presun vojakov, techniky a zásob z kasární na miesto určenia. Podľa zástupcu náčelníka generálneho štábu českej armády Jiřího Balouna išlo o "nácvik scenára v pobaltských krajinách" a ako pred novinármi dodal, "súvislosti si viete domyslieť sami", cituje ho francuzska agentura AFP.

 

Severoatlantická aliancia chce v plánovaných silách rýchleho nasadenia, ktoré vytvára v období napätia medzi Západom a Ruskom pre krízu na Ukrajine, mať až 30 000 mužov namiesto pôvodne plánovaných 13 000. V rámci nových síl chce NATO vytvoriť jednotku "veľmi rýchlej reakcie" s 5000 vojakmi. Táto jednotka by mala byť schopná zasiahnuť do 48 hodín od vzniku hrozby pre niektorého člena aliancie. NATO zdôrazňuje, že ide o čiste obranné opatrenia, ktoré sú reakciou na konanie Ruska na Ukrajine.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies