FOTO Napoleonov klobúk z bitky pri Waterloo vydražili za tučnú sumu

NETKY.SK • 19 Jún 2018, 06:00 • 2 min
FOTO Napoleonov klobúk z bitky pri Waterloo vydražili za tučnú sumu

BRUSEL - Dvojrohý klobúk pripisovaný Napoleonovi Bonapartemu, ktorý ho údajne zanechal na bojovom poli pri Waterloo, sa v pondelok na dražbe vo francúzskom Lyone predal za 350.000 eur. Dražba prebehla v deň 203. výročia bitky pri Waterloo, informovala tlačová agentúra Belga.

slovakia

left justify in out

Francúzsky vojvodca Napoleon počas svojej kariéry použil okolo 120 klobúkov. Možnosť, že vydražený exemplár skutočne mohol patriť Napoleonovi, potvrdzuje viacero detailov, úplná istota však neexistuje.

"(Napoleonov klobúk) sa musí zhodovať vo všetkých údajoch, vo veľkosti hlavy, ale sú tu aj malé detaily: neznášal výstuž, ktorá musela byť vždy odstránená a požadoval menšie spevnenia v určitých bodoch, aby klobúk dobre držal," vysvetlil počas dražby Étienne De Baecque, dražiteľ aukčného domu De Baecque et Associés, ktorý aukciu pripravil. Zároveň priznal, že tak, ako v prípade každého historického artefaktu, existuje aj určitý priestor pre pochybnosti.

 

img

Foto: Youtube

 

Dvojrohý klobúk (bicorne) vyrobený z plsti našiel istý holandský kapitán po tom, ako francúzsky cisár utiekol z miesta bitky pri Waterloo, ku ktorej došlo 18. júna 1815. Klobúk, na ktorom sa nachádza viacero kazov, bol vydražený v drevenej škatuli, v ktorej ho prezentovali počas Medzinárodnej výstavy v Bruseli v roku 1897.

 

Belga upozornila, že v roku 2014 juhokórejský priemyselník zaplatil 1,8 milióna eur za klobúk rovnakého typu, ktorý bol však v oveľa lepšom stave a pochádzal z prestížnej zbierky monackej kniežacej rodiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona