FOTO NAKA vykonala veľké razie: Zdržala desiatky zbraní

NETKY.SK • 17 Október 2016, 15:07 • 2 min
FOTO NAKA vykonala veľké razie: Zdržala desiatky zbraní

BRATISLAVA - Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasiahla v dvoch prípadoch nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Domové prehliadky uskutočnila v Ružomberku, Žiari nad Hornom, Prievidzi a v okrese Galanta. Obvinila pri nich dvoch mužov, jeden z nich skončil vo väzbe.

slovakia

left justify in out

Prvým z obvinených je 41-ročný Ján H., ktorý mal zbrane ukryté vo svojej dielni v Ružomberku, ale aj v Žiari nad Hronom, Prievidzi a vo svojom aute. Pri prehliadkach zaistili policajti celkom 55 zbraní, z toho 37 pištolí, desať pušiek a osem samopalov, informoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

 

Okrem zbraní policajti našli aj jednu hlaveň, dve puzdrá záverov, komponenty zbraní, chemické látky, z ktorých možno vyrobiť výbušniny a delaborované vojenské výbušné prostriedky.

 

Podľa policajných zistení mal Ján H. v posledných dvoch rokoch zobchodovať 100 ďalších zbraní. "Tie mal kupovať u autorizovaných dodávateľov a predávať za účelom zisku, avšak bez živnostenského oprávnenia a potrebnej licencie," vysvetlil Slivka.

 

Druhým obvineným je 74-ročný Štefan Cs., ktorý si mal zadovážiť a prechovávať zbrane a strelivo bez povolenia. Počas domovej prehliadky v jednej z obcí v okrese Galanta zaistili policajti pištoľ, telo zbrane s odstráneným výrobným číslom, telo zbrane s hlavňou, tlmiče výstrelu, strelivo rôzneho kalibru a bezdymný strelný prach a 832 striel, ktoré slúžia na výrobu streliva.

 

Kriminalistickí experti zistili, že ide o jednovýstrelovú pištoľ československej výroby. Tá bola oficiálne prerobená na expanznú a následne podomácky naspäť na streľbyschopnú, teda zakázanú zbraň, ozrejmil Slivka. Vysvetlil, že ako zakázaná zbraň je posudzované aj telo zbrane s odstráneným výrobným číslom. V prípade tlmičov ide o zakázaný doplnok zbrane.

 

Ján H. sa nachádza vo väzbe a v prípade dokázania viny mu hrozí väzenie na sedem až desať rokov, priblížil hovorca policajného prezídia. Muž bol obvinený aj z neoprávneného podnikania, za čo mu hrozí odňatie slobody na šesť mesiacov až tri roky. Štefan Cs. je stíhaný pod probačným a mediačným dohľadom. V prípade dokázania viny mu hrozí štvor- až desaťročné väzenie.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies