FOTO Najmenej 15 ľudí zranil výbuch sopky pri lyžiarskom stredisku v Japonsku

NETKY.SK • 23 Január 2018, 07:01 • 2 min
FOTO Najmenej 15 ľudí zranil výbuch sopky pri lyžiarskom stredisku v Japonsku

TOKIO - Najmenej 15 ľudí utrpelo zranenia v utorok pri výbuchu sopečného komplexu Kusacu-Širane nachádzajúceho sa v strednom Japonsku.

slovakia

left justify in out

Polícia uviedla, že sopečné kamene rozbili čelné sklo gondoly lanovej dráhy v tamojšom lyžiarskom stredisku, pričom boli zranených päť osôb. Desať ľudí - päť z nich vážne - zranili v ubytovacom zariadení lietajúce sopečné horniny. Jedna osoba je nezvestná.

 

Zasiahnuté lyžiarske stredisko je bez elektriny, ktorú má zabezpečiť záložný generátor.

 

V oblasti spadla zrejme v dôsledku erupcie aj lavína. Japonská armáda uviedla, že so sebou strhla šesť vojakov, ktorí boli na lyžiarskom výcviku, ale všetkých sa podarilo zachrániť.

 

JMA vyhlásila tretí z piatich stupňov vulkanickej výstrahy a vyzvala verejnosť, aby si v oblasti vzdialenej do dvoch kilometrov od krátera dávala pozor na padajúce sopečné kamene.

 

Kusacu-Širane je aktívny vulkanický komplex, nachádzajúci sa na ostrove Honšú, asi 20 kilometrov severne od sopky Asama. Jeho najvyšší bod dosahuje nadmorskú výšku 2171 metrov nad morom. Tri z jeho kráterov sú zaliate kyslou, tyrkysovo sfarbenou vodou. Je súčasťou biosférickej rezervácie zapísanej v roku 1980 na zoznam UNESCO.

 

Komplex Kusacu-Širane vybuchol naposledy v decembri 1983.

 

V Japonsku sa nachádza 110 aktívnych sopiek, 47 z nich je monitorovaných.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies