PÚCHOV – Tretiačka zo Strednej odbornej školy (SOŠ) obchodu a služieb v Čadci Veronika Jurkovičová sa stala absolútnou víťazkou 8. ročníka celoštátnej súťaže O najkrajšiu tortu Slovenska.
Víťazná torta s hudobným motívom je podľa nej poctou nedávno zosnulému folkloristovi Štefanovi Nosáľovi. „Torta je poctou Štefanovi Nosáľovi a vďaka za to, aké dedičstvo nám zanechal. Ja sa síce hudbe nevenujem, ale môj brat áno a to ma inšpirovalo. Trochu som sa bála do toho ísť, ale pomáhali mi majsterky odborného výcviku. Napokon sme to spoločne zvládli, príprava torty trvala tri dni,“ povedala mladá cukrárka, ktorá na súťaži v púchovskom divadle triumfovala aj v minulom roku.
Podľa zástupkyne riaditeľky SOŠ obchodu a služieb v Čadci pre odborný výcvik Pavlíny Bulejčíkovej školu na súťaži v Púchove reprezentovali tri študentky. Súťaže sa škola zúčastňuje od jej prvého ročníka. „Žiačky si museli už počas prázdnin vybrať témy, do školy prísť na začiatku školského roka s nejakými nápadmi a inšpiráciou. Zvážili sme témy a vybrali sme tri najlepšie, ktoré by mohli uspieť v tejto silnej konkurencii,“ doplnila Bulejčíková.
Súťaž o najkrajšiu tortu Slovenska mala podľa hlavnej organizátorky a predsedníčky Klubu cukrárov Slovenska Jozefíny Zaukolcovej v tomto roku štyri kategórie. „Prihlásených bolo 32 súťažiacich z celého Slovenska. Certifikovaní porotcovia hodnotili vzhľad, hygienu prevedenia, celkový dojem, použitie módnych trendov a veľký dôraz kládli na chuť tort. V minulosti boli síce krásne, no chuťovo boli niektoré hrozné. Tento rok boli aj chute výborné,“ skonštatovala Zaukolcová s tým, že trendom je používanie prírodných materiálov a ľahkých krémov.
V kategórii seniorov si prvenstvo odniesla Táňa Šimeková z Limbachu, medzi juniormi triumfovala absolútna víťazka Veronika Jurkovičová. V kategórii netradičných tort si prvenstvo odniesla Alena Fedorová z Ladiec a špeciálnu kategóriu drip, nahých a raw tort ovládla Petra Masárová z Bystričky. Organizátorom súťaže O najkrajšiu tortu Slovenska je Klub cukrárov Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov v spolupráci so Strednou odbornou školou obchodu a služieb v Púchove.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies