FOTO Najchladnejšia obývaná dedina na svete: Namerali tu teplotu -71,2°C

NETKY.SK • 13 Január 2017, 06:30 • 2 min
FOTO Najchladnejšia obývaná dedina na svete: Namerali tu teplotu -71,2°C

MOSKVA – Slovensko zasiahla posledné dni arktická zima a padlo niekoľko rekordov. Teplota na niektorých miestach klesla pod -30 stupňov Celzia. V porovnaní so zimou v ruskej dedine Ojmiakon je to iba slabý odvar.

slovakia

left justify in out

Dedina Ojmiakon sa nachádza asi 5300 kilometrov na východ od Moskvy a je to najchladnejšie permanentne obývané miesto na svete. Ojmiakon znamená „nemrznúca voda“, a prezývajú ju pól chladu. Neďaleko nej sa nachádzajú horúce pramene. V dedine namerali najnižšiu teplotu -71,2 stupňa Celzia.

 

 

 

V dedine žije asi 500 obyvateľov a priemerná teplota teraz v januári sa pohybuje okolo -50 stupňov. V 20-tych a 30-tych rokoch minulého storočia to bola zástavka pre pastierov sobov, ktorí kúpali svoje zvieratá v termálnych prameňoch. Sovieti však spravili z tejto zastávky v rámci usadzovania normandských kmeňov.

 

 

 

Každodenné problémy

Obyvatelia tejto dediny majú úplne odlišné problémy ako obyvatelia ostatných miest. Problémom je napríklad zamŕzanie atramentu v pere, pohár primrznutý k ústam, alebo batérie, ktoré rýchlo strácajú energiu.

 

Miestny dokonca nevypínajú motory na autách, pretože sa boja, že už ich znovu nenaštartujú. Ďalším problémom je pochovávanie mŕtvych, ktoré trvá až tri dni. Zem sa najskôr musí roztopiť, aby mohli vykopať jamu. Musia teda na mieste posledného odpočinku založiť oheň, ktorý musí horieť niekoľko hodín.

 

 

 

V domoch kúria uhlím a drevom a majú aj zopár výdobytkov modernej doby. Nič tam nerastie, a tak sa obyvatelia živia iba sobím a konským mäsom. Všetky potrebné veci si miestny kúpia v jednom obchode. Ľudia tam pracujú ako chovatelia sobov, lovci a rybári.

 

 

 

Podľa lekárov ľudia netrpia podvýživou preto, lebo zvieracie mlieko, ktoré pijú obsahuje všetky potrebné živiny.

 

Miestni obyvatelia sú poriadne otužení a na rozdiel od ostatných miest, kde zima ochromí takmer celý život, jedinú školu v dedine zatvoria až vtedy, keď teplota klesne pod -52 stupňov.

 

 

Dedina leží asi 750 metrov nad morom a dĺžka dňa sa pohybuje od troch hodín (v decembri) až do 21 hodín v lete.

 

Napriek hrozným zimám, v júni, júli a auguste nie sú teploty nad 30 stupňov ničím nezvyčajným. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies