FOTO Nahnevaný otec skoncoval s rasizmom v hračkárstvach, vyrába Barbie s podobou jeho dcéry

NETKY.SK • 23 Marec 2017, 14:48 • 2 min
FOTO Nahnevaný otec skoncoval s rasizmom v hračkárstvach, vyrába Barbie s podobou jeho dcéry

ABUJA - Všetko sa začalo, keď Taofick Okoye jedného dňa hľadal darček pre svoju neter v roku 2007. V celej Nigérii však nedokázal zohnať ani jednu jedinú Barbie s čiernou pleťou.

slovakia

left justify in out

Čo by ste v jeho situácii urobili vy? Kúpili radšej medvedíka? Taofick to zobral vážne a namiesto frflania začal konať. Vysvetlil, ako je pre deti dôležité, aby sa mohli hrať s hračkami, s ktorými sa môžu identifikovať. „Je šokujúce, že v najľudnatejšej africkej krajine nie sú žiadne čierne Barbie,“ hromžil ešte pred nejakým časom. Dnes je všetko úplne inak.

 

img


Mattel síce vyrába aj čierne Barbie, ale bohužiaľ nie je v tomto regióne. Taofick sa teda rozhodol pre svoju vlastnú výrobu bábik.

Hlavný sortiment tvoria kategórie: Kráľovná Afriky a Naija Princezná. K bábikám patrí aj špecifické príslušenstvo, ktoré má nigérijské tradičné prvky. Každá sada bábik predstavuje iný africký kmeň (Igbo, Jorubština, a Hausa).

 

Barbie stoja v prepočte len okolo 4,5 eura, čo je menej ako polovičná cena klasickej Barbie a preto si ju môžu dovoliť aj chudobnejší. Taofickove hračky sa stali veľmi populárne nie len v regióne, ale vyváža ich už do celého sveta. Mesačne predáva v priemere 9-tisíc kusov.

 

„Nigérijské dievčatá boli obklopené bielymi bábikami Barbie a cítili sa pod tlakom, že by mali zodpovedať západným kozmetickým štandardom, namiesto toho, aby sa mali rady také, aké sú,“ povedal Taofick pre The Daily Mail.

 

 

V Nigérii, je podľa neho ešte stále silný západný vplyv. Taofick chce preto svojimi bábikami podporovať tamojšiu kultúru.

 

Taofick má aj vlastnú dcéru a chce aby sa vo svojej koži cítila dobre. Kedysi si vraj priala, aby bola biela. Práve po nej pomenoval jednu sadu Barbie, ktoré nesú meno Azeezah.

 

"Silu hračiek nemožno podceňovať. Majú väčší vplyv, ako si uvedomujete," vysvetlil pre časopis Elle. Na jeho facebookvej stránke mu píšu tisíce nadšených žien s tmavou pleťou.

 

Taofickove Barbie dokonca nie sú ani extrémne vychudnuté. Vyrába viacej druhou postáv. „Sú medzi nami chudé aj silnejšie ženy. Niektorí sme úplne čierny, iný svetlejší, niektorí majú väčší, iný menší nos. Chcem, aby sa každý vedel stotožniť s hračkou, s ktorou sa hrá,“ dodal. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies