FOTO Na Slovensku máme prvý prírodný cintorín, ako to funguje?

NETKY.SK • 14 Október 2017, 09:40 • 2 min
FOTO Na Slovensku máme prvý prírodný cintorín, ako to funguje?

ZVOLEN - Vo Zvolene vytvorili veľmi nezvyčajný cintorín, ktorý je v našich končinách prvý svojho druhu.

slovakia

left justify in out

Dostal pomenovanie Záhrada spomienok.  "V Záhrade spomienok sa prepája úcta k prírode, s úctou k ľudom. Vo vyhradenej časti zvolenského cintorína sa bude pochovávať v rozložiteľných urnách pri kvetinových záhonoch, či pri koreňoch stromov. Jedinečné obrady poslednej rozlúčky, ktoré môžu byť ako civilné, tak aj cirkevné, budú prebiehať pod šírym nebom," ozrejmila Andrea Uherková, ktorá sa na projekte podieľala spolu s Monikou Suchánskou (obe sú absolventky Sokratovho inštitútu) pod záštitou Centra etickej a environmentálnej výchovy Živica.

 

img

Foto: TASR

 

Uherková si všimla, že mnohým ľudom na Slovensku nevyhovuje klasická podoba uponáhľaných pohrebov na chladných cintorínoch.

 

Pri príležitosti dnešného slávnostného otvorenia prírodného cintorína zasadili zástupca primátorky mesta Zvolen Jaroslav Stehlík a riaditeľ mimovládnej organizácie Živica Juraj Hipš pri vchode do Záhrady spomienok dva stromy. Vytvorili tak bránu do Záhrady spomienok.

 

Suchánska upresnila, že každé miesto s urnou bude označené travertínovou tabuľkou s údajmi o zosnulom.

 

img

Foto: TASR

 

Zriaďovateľom Záhrady spomienok je Živica v spolupráci so spolkom Ke Kořenum, ktorý založil v Českej republike prvý prírodný cintorín Les vzpomínek. Vznik prírodného cintorína vo Zvolene podporila Fakulta ekológie a environmentalistiky TU vo Zvolene a tiež samotné mesto Zvolen. Finančne na vybudovanie poskytla nadácia Ekopolis.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona