FOTO Na rakúskom zámku Eckartsau neďaleko Bratislavy budú už od mája aj slovenské dni

NETKY.SK • 24 Apríl 2017, 9:37 • 2 min
FOTO Na rakúskom zámku Eckartsau neďaleko Bratislavy budú už od mája aj slovenské dni

BRATISLAVA/ECKARTSAU – Bývalý cisársky poľovnícky zámok Eckartsau, v ktorom je dokumentovaná aj história zániku najstaršieho vládnuceho rodu v Európe – Habsburgovcov, má v tohtoročnej turistickej sezóne novinku tzv. slovenské dni. Tie budú 1. a 8. mája, 5. júla, 29. augusta, 1. a 15. septembra, 1. novembra. K zámku s 27-hektárovým parkom v anglickom vidieckom štýle z roku 1898 sa dá dostať aj pešo či na bicykli po dunajskej hrádzi.

slovakia

left justify in out

"Počas slovenských dní o 13.30 a 15.30 hodine sú prehliadky cisárskej rezidencie v slovenskom jazyku. K tomu pribudnú aj koncerty na zámku. Od 30. apríla, tak ako aj 7., 14. a 21. mája vždy o 11. hodine sa môžu hostia započúvať do tónov barokovej hudby mnohých telies. Zámok leží 14 km od Bratislavy. Bol v rukách Habsburgovcov, ktorí z neho odišli do exilu, keď po 600 rokoch skončila rakúsko-uhorská monarchia," uviedla pre TASR Beata Havranová zo spoločnosti B. H. Public Relations & Promotion.

 

Podľa nej zámok v národnom parku Dunajské luhy je obľúbeným cieľom aj pre svadby. Vo februári už druhý raz dostal jeho tím cenu svadobného priemyslu Austrian Wedding Award za vysokú kvalitu služieb a kreativity. Hodnotí sa atmosféra, prostredie, občerstvenie, svadobný obrad či zámocká hostina. Do súťaže sa z celého Rakúska prihlásilo takmer sto svadobných miest. Porota považuje toto miesto za najkrajšie pre svadbu. Hodnotila aj malebné priestory pod košatým starým bukom či romantický pavilón dekorovaný ružami.

 

"Práve pod týmto bukom je ideálne aj idylické miesto na svadobný obrad. No zámok s okolím má aj iné magické miesta či podujatia. Takým bude pre rodiny s vstupom zdarma idylická akcia záhradná zelená slávnosť v nedeľu 18. júna," dodala Havranová.

 

Podľa sprievodkyne na zámku Elisabeth Huesmann jeho korene siahajú do 12. storočia a stredoveký kamenný vodný mlyn sa v 18. storočí zmenil na elegantný barokový zámok. V pôvodnej prírode poskytoval luxus, súkromie aj oddych. Majiteľ ríšsky gróf Kinský zámok prestaval a využíval ako poľovné sídlo, odvtedy sú tam maľby s poľovníckou výzdobou. Vzácnosťou je stropná freska od viedenského maliara Daniela Grana s bohyňou lovu Dianou. Táto jemná maľba patrí medzi vrcholné diela barokového maliarstva. Nad krbmi sú veľké portréty otca a matky Márie Terézie, ktorá od Kinských zámok kúpila, ale nebývala v ňom. Po smrti panovníčky Márie Terézie neobývaný zámok chátral.

 

Koncom 19. storočia ho s povolením cisára Františka Jozefa prevzalo knieža František Ferdinand. Dal ho opraviť a dostavať. Bol vášnivým poľovníkom, zastrelil asi 275.000 kusov zveriny. Ich trofeje, fotografie z poľovačiek i chodba zbraní potvrdzujú túto jeho poľovnícku lásku. Druhou láskou bol jeho vzťah k Žofii Chotekovej, ktorú vládnuci viedenský dvor neakceptoval a ponižoval, lebo vraj nebola na dostatočne vysokej spoločenskej úrovni. Preto sa rodina nezúčastňovala honosných slávnosti a utiahla na toto odľahlé miesto.

 

Cisár František Jozef vládol 68 rokov, napriek trom synom mal problém s nasledovníkom. Po sarajevskom atentáte na Františka Ferdinanda sa začala prvá svetová vojna aj koniec monarchie. Podľa habsburského zákona vo Viedni bol Karol František Jozef vymenovaný za rakúskeho cisára ako Karol I. a na žiadosť Uhorska v Budapešti korunovaný za kráľa Uhorska ako Karol IV. Keď Rakúsko so spojencami prehrali vojnu, Karol s rodinou sa utiahol na zámok Eckartsau. Tam sa 13. november 1918 stal osudovým dňom konca monarchie, keď Karol potvrdil posledný štátny dokument - odstúpenie z vlády v Uhorsku. Tento aj ďalšie dokumenty z posledných chvíľ sú v zámockej jedálni.

 

Okrem prehliadky pôvodného zariadenia s niekoľkými progresívnymi raritami bývania (vykachličkovaná vaňa so schodmi a sprchou, elektrina, toaleta so splachovaním) či používanými predmetmi má návštevník k dispozícii niekoľko výstav. Tiež textové informácie v slovenčine.

Počas druhej svetovej vojny boli v zámku sovietske vojská. V roku 2007 prešiel objekt veľkou renováciou a je prístupný verejnosti.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona