FOTO Na prechádzke našiel klenot: Muž z Hriňovej sa postaral o unikátny objav

NETKY.SK • 16 Október 2018, 11:45 • 2 min
FOTO Na prechádzke našiel klenot: Muž z Hriňovej sa postaral o unikátny objav

Prechádzal sa po brehu rieky a zrazu zbadal niečo neobvyklé. Historici sú nadšení!

slovakia

left justify in out

Istý Hriňovčan sa pred niekoľkými dňami rozhodol stráviť svoj voľný čas v prírode. Ako sa tak prechádzal popri rieke Slanec, na jej brehu si všimol akýsi kovový predmet. Išlo o starú dýku. Nakoľko ale tušil, že je staršia, než by sa mohlo zdať, vzal ju k odborníkom. Tí jeho domnienku potvrdili. Ide o vzácny nález z doby bronzovej.

 

img

Zdroj: TASR

 

Dýka, ktorá môže mať 3200-3600 rokov, je vo veľmi zachovalom stave, čo prekvapilo aj historikov. V tejto oblasti je podobný predmet veľkou raritou, nič také tu doposiaľ objavené nebolo. Nájdená dýka je preto zrejme najstarším archeologickým nálezom z územia mesta.

 

Archeológ Ján Beljak je objavom rovnako nadšený. Ako uviedol, dýka pochádza z horského prostredia Hriňovej, kde takéto nálezy zatiaľ chýbajú. Na základe toho sa domnieva, že v dohľadnej dobe sa v oblasti nájde osídlenie z mladšej a neskorej doby bronzovej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies