FOTO Na mieste protestu proti výrubu vzácneho lesa v Nemecku zahynul novinár

NETKY.SK • 20 September 2018, 06:16 • 2 min
FOTO Na mieste protestu proti výrubu vzácneho lesa v Nemecku zahynul novinár

BERLÍN - Jeden z novinárov pokrývajúcich sledovaný protest ochrancov prírody proti výrubu lesa v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko zahynul v stredu pri páde z veľkej výšky.

slovakia

left justify in out

Policajný hovorca Paul Kemen označil prípad nemenovaného žurnalistu za "tragickú nehodu", ktorá nijakým spôsobom nesúvisí s prebiehajúcou operáciou polície, snažiacej sa protestujúcich z lesa vyhnať. Zásah bol napriek tomu po stredajšom incidente prerušený na neurčito.

 

Aktivisti chcú odvrátiť výrub časti Hambašského lesa (Hambacher Forst) pri Kolíne nad Rýnom, kde sa má rozširovať povrchová ťažba hnedého uhlia. Postavili si pritom domy na stromoch, kde sledoval ich činnosť aj uvedený novinár. K jeho smrteľnému pádu z približne 15-metrovej výšky došlo vo chvíli, keď prechádzal po mostíku medzi dvoma stromami. Predpokladá sa, že mostík sa pod novinárom prelomil.

Snahy o poskytnutie prvej pomoci boli bezúspešné a muž zomrel priamo na mieste.

 

Polícia sa už týždeň pokúša protestujúcich z Hambašského lesa vytlačiť, pričom do stredy zlikvidovala 39 z 51 stromových prístreškov, nachádzajúcich sa sčasti až v 25-metrovej výške. Samotný protest sa začal už pred šiestimi rokmi.

 

Prales je domovom stáročných dubov i bukov a žijú v ňom tiež napríklad chránené druhy netopierov. V súčasnosti zaberá už len asi desať percent zo svojej pôvodnej rozlohy.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona