FOTO Na Marse objavili zvláštny úkaz: Mohlo by ísť aj o pozostatky pradávneho života

NETKY.SK • 9 Január 2018, 12:40 • 2 min
FOTO Na Marse objavili zvláštny úkaz: Mohlo by ísť aj o pozostatky pradávneho života

Robot Curiosity poslal 3. januára na Zem prvé fotografie, ktoré zhotovil na povrchu Marsu. Jedna z nich však zachytávala niečo pozoruhodné.

slovakia

left justify in out

Agentúra NASA vyslala pred viac ako piatimi rokmi na Mars robota, ktorý jazdí po jeho povrchu a fotografuje zaujímavé objekty. Teraz poslal vedcom na zem prvý súbor fotografií. Jedna z nich však bola výnimočne zaujímavá. Vyobrazuje zvláštne tvary, vystupujúce zo skál. Vedci sa nimi začali hlbšie zaoberať, no doposiaľ sa nezhodli na jednotnom vysvetlení.

 

Ide konkrétne o malé výstupky, ktoré sa od ostatného povrchu kameňov líšia nielen štruktúrou, ale aj farebnosťou. Sú pomerne pravidelné a majú modrasté sfarbenie. Žiaden z nich však nie je väčší ako 5 milimetrov. Vedci z NASA sa domnievajú, že by mohlo ísť o minerály, ktoré takýmto spôsobom vykryštalizovali v hornine, no vedec z Buckinghamského centra pre astrobiológiu Barry DiGregorio sa vyjadril, že by pokojne mohlo ísť aj o fosílie dávneho života na planéte. „Vyzerajú pozoruhodne podobne ako stopové fosílie ordoviku (obdobie prvohôr), ktoré som študoval a fotografoval tu na Zemi,“ vyjadril sa. Túto teóriu nevylučuje dokonca ani samotná NASA.

 

Odborníci z NASA však uviedli, že pozoruhodným nálezom sa budú ďalej podrobne zaoberať a možnosť, že by išlo o fosílne pozostatky neberú do úvahy ako prvú možnosť napriek tomu, že by tu mohlo ísť aj o takzvanú bioturbáciu, teda proces, kedy živočíchy zanechávajú v sedimentoch stopy.

 

Vedci robota Curiosity pošlú späť na miesto, kde záhadné fotografie zhotovil a urobia tu ďalšie podrobnejšie snímky, vrátane veľmi detailných kamerových záznamov, ktoré by pri výskume mohli pomôcť. Ako však NASA uviedla, napriek bohatému vybaveniu rovera to bude mimoriadne náročné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies