FOTO: Na maďarsko-srbskú hranicu dnes odchádza 50 policajtov

NETKY.SK • 20 Október 2015, 13:08 • 2 min
FOTO: Na maďarsko-srbskú hranicu dnes odchádza 50 policajtov

BRATISLAVA – Maďarsko-srbskú hranicu dnes odchádza strážiť 50 policajtov, ktorí vedia po maďarsky či po anglicky.

slovakia

left justify in out

Na hranici budú pôsobiť do 20. novembra, nebudú však aktívne zasahovať, len pomáhať. Policajtov dnes v Bratislave slávnostne vyslal na misiu predseda vlády Robert Fico spolu s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.


Policajti idú na hranicu zatiaľ na mesiac. Poľsko vyslalo 70, Česko 50 policajtov, takže spolu s našimi ich bude 170. Ako Fico povedal na brífingu po oficiálnom ceremoniáli, „policajti sú kompletne vybavení technikou, ako aj všetkým, čo potrebujú“. Slovenskí policajti budú v spoločných hliadkach s maďarskou políciou chrániť schengenské hranice, poznamenal. „Padlo rozhodnutie v rámci V4, ktoré absolútne vítam. Takáto spolupráca je dosť nevídaná a dokazuje, že aj V4 ukazuje svoju životaschopnosť,“ povedal premiér. Ako pokračoval, je to podľa neho i reprezentácia Slovenska, no ide najmä o pragmatický príspevok.
Maďarská strana garantuje našim policajtom ubytovanie, stravovanie, tankovanie pohonných hmôt i drobné opravy. Všetko ostatné si vezú naši policajti so sebou. Fico a Kaliňák sa o nejaké dva týždne chystajú policajtov navštíviť. „Ak nezastavíme prílev nelegálnych migrantov, Európa, tak ako to nezvláda teraz, nebude schopná zvládnuť krízu ani neskôr,“ povedal predseda vlády. Keď sa policajti podľa jeho slov osvedčia, Slovensko je pripravené v tejto spolupráci pokračovať a poskytnúť ich i na ďalšie obdobie. „Ak bude potrebné, môžeme uvažovať aj o miernom navýšení počtu. Máme voľné zdroje i v prípade vojakov, no to je už citlivejšie,“ poznamenal.


Ako na premiéra nadviazal minister vnútra Robert Kaliňák, „vyslanie policajnej jednotky súvisí s prioritou ochrany vonkajšej schengenskej hranice, inak by sme takúto utečeneckú krízu zvládnuť nemohli“. Najskôr treba podľa neho zastaviť tok, potom riešiť všetko ostatné. „Ak sa nám to podarí, táto misia bude úspešná,“ zdôraznil.


Podľa prezidenta PZ Tibora Gašpara ide o najpočetnejšiu jednotku policajného zboru v doterajšej histórii, ktorá bude pôsobiť v zahraničí. „20 policajtov je z Úradu hraničnej a cudzineckej polície, tí majú skúsenosti s činnosťou na hranici. Zvyšný počet je z obvodných oddelení z južných krajov Slovenska,“ vysvetlil. Naši policajti si so sebou berú výstroj a výzbroj do hliadkovej služby, krátke ručné zbrane, ako aj iné technické prostriedky, ako je napríklad nočné videnie. Jazdiť budú vzhľadom na terén na štvorkolkách.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies