FOTO Na hore na ostrove Lombok v Indonézii uviazlo po zemetrasení viac než 260 turistov

NETKY.SK • 30 Júl 2018, 06:12 • 2 min
FOTO Na hore na ostrove Lombok v Indonézii uviazlo po zemetrasení viac než 260 turistov

JAKARTA - Viac než 260 turistov uviazlo na hore na indonézskom ostrove Lombok, ktorý v nedeľu zasiahlo zemetrasenie a zosuvy pôdy odrezali ľuďom cesty.

slovakia

left justify in out

Stovky záchranárov momentálne pracujú na ich evakuácii s pomocou vrtuľníkov.

 

Zemetrasenie udrelo v nedeľu v skorých ranných hodinách neďaleko hory Rinjani, ktorá je obľúbenou turistickou destináciou. Zomrelo najmenej 14 ľudí, vyše 160 ďalších utrpelo zranenia. Stovky obyvateľov prišli o strechu nad hlavou.

 

Na evakuáciu z hory Rinjani čaká podľa úradov 266 prevažne zahraničných turistov z Francúzska, Holandska, Thajska či Malajzie.

 

Po hlavnom zemetrasení s magnitúdou 6,4 nasledovalo ešte viac ako 60 slabších otrasov. Časť z nich bolo cítiť aj na neďalekom ostrove Bali, kde však nedošlo k obetiam ani materiálnym škodám.

 

Na Lomboku bolo celkovo poškodených vyše 1000 domov. Najviac postihnutá bola východná časť ostrova, kde v dôsledku otrasov zahynulo desať ľudí. Bol medzi nimi aj návštevník z Malajzie, ktorý prišiel o život počas túry na miestnej sopke Rinjani. Do nemocníc previezli najmenej 67 ľudí s ťažkými zraneniami.

 

Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo približne 50 kilometrov severovýchodne od mesta Mataram v severnej časti Lomboku. Hypocentrum (ohnisko zemetrasenia) bolo v pomerne malej hĺbke, sedem kilometrov pod zemským povrchom, uviedla Americká geologická služba USGS.

 

Indonézia leží na tzv. Ohňovom kruhu, kde sa odohráva až 90 percent všetkých zemetrasení na svete.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona