FOTO Na Bojnickom zámku opätovne odokryli múry staré asi 700 rokov

NETKY.SK • 11 September 2017, 10:12 • 2 min
FOTO Na Bojnickom zámku opätovne odokryli múry staré asi 700 rokov

BOJNICE - V priestoroch jednej z terás Bojnického zámku opätovne odokryli približne 700 rokov staré priestory stredného hradu.

slovakia

left justify in out

Vidieť ich budú môcť aj návštevníci, a to po skončení rekonštrukcie, ktorá tam prebieha.

 

Stredný hrad je najstaršou časťou Bojnického zámku. "Nachádzame v ňom múry, ktoré pochádzajú ešte z obdobia ranogotického, čiže ide o obdobie konca 13. a počiatku 14. storočia," povedal archivár Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Bojnice Erik Kližan.

 

Aktuálne znovu odhalené priestory sondou skúmali aj v roku 1994, pričom objavili viaceré zaujímavosti. "V roku 1997 bolo rozhodnuté o tom, že sa tam uskutoční architektonický prieskum. Bola odkrytá dlažba, ktorá pochádzala z obdobia prestavby, čiže z konca 19. storočia a tá objavila zaujímavé skutočnosti, že ide o násyp. A keď bol tento násyp počas ďalších rokov vyzdvihnutý, tak tam boli nájdené artefakty starej architektúry ešte z obdobia gotiky, čiže ten prazáklad tohto hradu, v období, keď už bol postavený ako kamenný hrad," priblížil Kližan. V násype podľa neho našli okrem starej sutiny časti glazovanej a neglazovanej keramiky, pričom najstaršie z nich sú datované do obdobia 15. storočia, tiež sa tam nachádzali úlomky skla a kameniny.

 

Priestory opätovne odhalili robotníci v rámci prestavby terasy stredného hradu, ktorá sa nachádza medzi schodiskovou a obytnou vežou. "V súčasnosti sa realizuje prekrytie tejto terasy tak, aby ňou mohli návštevníci prechádzať a obdivovať vykopávky, odokryté múry stredovekého hradu. Celá terasa bude pozostávať sťaby z dvoch častí, jedna bude otvorená, ktorou budú prechádzať a jedna bude zakrytá, tá bude chrániť vykopávky pred poveternostnými vplyvmi," načrtla kultúrno-propagačná manažérka SNM - Múzea Bojnice Petra Gordíková. Takou centrálnou osou tam bude podľa nej kamenná plocha a v strede bude chodník, ktorý bude z pevného dreva.

 

"Práce sú už v plnom prúde a ukončené by podľa zmluvy mali byť v apríli budúceho roka, takže pri Medzinárodnom festivale duchov a strašidiel je už veľká pravdepodobnosť, že prehliadková trasa povedie aj tadiaľ," dodala Gordíková.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona