FOTO Muž rozbil 126 rokov starú sochu, chcel si s ňou spraviť selfie

NETKY.SK • 12 Máj 2016, 15:14 • 2 min
FOTO Muž rozbil 126 rokov starú sochu, chcel si s ňou spraviť selfie

LISABON - Portugalské úrady zisťujú cenu 126-ročnej sochy kráľa Sebastiána I., ktorá sa nachádzala vo vstupe do impozantnej železničnej stanice Rossio v Lisabone. Keď k nej však minulý týždeň vyliezol mladý turista, aby sa s ňou odfotografoval, došlo k jej rozbitiu, píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Štátna spoločnosť Infraestruturas de Portugal, do ktorej pôsobnosti socha patrí, dnes uviedla, že zisťuje, či je možné sochu opraviť, alebo či bude treba vyrobiť novú. Keď vyčísli náklady, zváži právne kroky voči vinníkovi.

 

Socha kráľa Sebastiána I. zo 16. storočia stála v nike umiestnenej nad hlavami chodcov vo vstupe do stanice. Podľa polície k nej vyliezol 24-ročný Portugalec, socha sa následne uvoľnila a spadla na dlažbu, pričom sa rozbila na vyše desať kusov.

 

Kráľ Sebastián I. vládol v Portugalsku v rokoch 1557-1578. Zahynul ako 24-ročný na krížovej ceste v Maroku pri tzv. bitke troch kráľov. Jeho telo sa už nikdy nevrátilo do vlasti a socha na jeho počesť stála pred stanicou Rossio od roku 1890.

 

Mladý muž tvrdí, že toto cenné umelecké dielo rozbil nechtiac.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona