FOTO Mogadišo v Somálsku je pravdepodobne najnebezpečnejším mestom na svete

NETKY.SK • 8 September 2017, 17:37 • 2 min
FOTO Mogadišo v Somálsku je pravdepodobne najnebezpečnejším mestom na svete

MOGADIŠO - Somálsko je zvláštna krajina. Práca tam si vyžaduje veľkú sebakontrolu a pripravenosť na náhle situácie a predovšetkým trvalé bezpečnostné obmedzenia. To tiež znamená, že už nikde sa nemôžete zdržať dlhšie ako hodinu. Nemôžete len vyliezť z auta a ísť fotiť niečo, čo vás zaujíma. V skutočnosti môžete veľmi málo - ak chcete prežiť.

slovakia

left justify in out

Oblečenie patrí do "balíčka" bezpečnostných opatrení, ktoré musíte dodržiavať, ak nechcete byť vystavený riziku únosu. Ale i keď dodržiavate všetky možné opatrenia, nebezpečenstvo je stále vysoké. Mogadišo, hlavné mesto Somálska, je nepochybne jedno z najnebezpečnejších miest na svete.

 

Somálsko sužuje vojna už niekoľko desaťročí, ktorá začala zvrhnutím diktátora Barryho v roku 1991. Nepokojmi je táto zem zmietaná už od roku 1960, kedy získala samostatnosť. V deväťdesiatych rokoch ale nastalo pravé peklo. Tradičná spoločnosť v Somálsku je rozdelená do štyroch hlavných klanov – Darood, Hawiye, Dirr a Digil-Mirifle. Klanoví vodcovia využili situáciu a vtiahli do vojny každého proti každému.

 

Spoločne s hladomorom vojna urobila zo Somálska peklo na zemi. OSN sem vyslalo k upokojeniu situácie svojich vojakov pod vedením USA, ale v roku 1995 muselo byť toto vojsko zo Somálska stiahnuté.

 

V Mogadišo sa skoro každý deň odohrá nejaký incident – vybuchne bomba, odpáli sa samovražedný atentátnik alebo sa "aspoň" strieľa. Hoci je mesto pod kontrolou somálskej vlády, väčšinu zeme ovláda islamistická organizácia aš-Šabáb, napojená na al-Káidu. Do mesta neustále vysieľajú svojich agentov a militanti tu pravidelne organizujú útoky najmä na vládne budovy a vládnych predstaviteľov.

 

Somálsko zachvátil hladomor s epidémiou cholery. Nedostatkom vody je ohrozených cez šesť miliónov Somálcov. Okolo Mogadiša je asi desať veľkých utečeneckých táborov, ďalšie sú ale aj v meste, v podstate na každom kroku. 

 

Mesto je na padrť. S blížiacim sa večerom stúpa riziko únosu či prepadnutia. V Somálsku sa nachádzajú aj odvážni novinári. Jednou z nich je aj Lenka Klicperová. "Raz sa nám "podarilo" večer minúť explóziu nastraženej bomby, ďalší deň zasa ostreľovanie minometnými granátmi," priblížila svoje zážitky z tohto mesta odvážna Lenka. 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies