FOTO Mladú Ellen posadla anorexia, od smrti ju delilo pár hodín

NETKY.SK • 11 December 2015, 18:00 • 2 min
FOTO Mladú Ellen posadla anorexia, od smrti ju delilo pár hodín

MELBOURNE - Mladá Austrálčanka Ellen Lietzow z mesta Melbourne bola tak posadnutá štíhlou postavou, že takmer prehrala boj s anorexiou. Keď mala 15 rokov, začala navštevovať hodiny plávania, čo viedlo k úbytku hmotnosti pre zlepšenie kondície a tvarovanie postavy.

slovakia

left justify in out

„Tam sa to celé začalo. Chcela som byť chudá a páčiť sa každému. Keď som začala navštevovať hodiny plávania, schudla som a získala som si veľa priateľov. Každý mi dával komplimenty,” približuje Ellen svoje pohnútky. „Chcela som s plávaním skončiť, no stále zostať štíhla. Myslela som si, že ak štíhla nebudem, nikto sa so mnou nebude chcieť kamarátiť a všetko bude ako predtým,” povedala tínedžerka pre britský Mirror.

 

Dodala, že v minulosti bola v škole i kolektíve často šikanovaná, aj keď mala iba pár kíl naviac. Ellen napokon s plávaním skončila a rozhodla sa ho nahradiť extrémnymi fyzickými aktivitami. Každé ráno cvičila dve hodiny a poobede chodila na dlhé túry v blízkosti domova. Prehnaný športový entuziazmus sa však rýchlo menil na nočnú moru.

 

 

Ellen začala jesť len ryby a zeleninu, no neskôr choroba vygrádovala do fázy, keď jedla už len dusenú kapustu a šupku z jabĺk. Po dvoch mesiacoch extrémneho stravovania a nadmernej fyzickej záťaže bola hospitalizovaná po prvýkrát. To ju ale nezastavilo. Po návrate z nemocnice, kde pribrala nevyhnutné kilogramy, sa vrátila do starých koľají. Ellen dokopy schudla 40 kg a konečnou zastávkou bolo štádium, kedy odmietala akékoľvek jedlo a dokonca aj vodu. Po necelom týždni skolabovala a opäť skončila v nemocnici. Tam jej lekári povedali, že ju od smrti delilo pravdepodobne len niekoľko hodín.

 

 

Vážila len 35 kg a jej BMI index dosahoval šialené číslo 12. Celý tento desivý príbeh si odskákala ako 17-ročná.  „Lekári sa čudovali, ako je možné, že vôbec žijem. Moje telo mi dávalo varovné signály, cítila som, že zomieram - ale nemohla som prestať. Nemala som už na nič energiu,” povedala Ellen a dodala, že kým sa z toho definitívne dostala, strávila v nemocnici niekoľko týždňov. Dnes má 19 rokov, stala sa z nej vegánka a konzumuje ovocie a zeleninu niekoľkokrát denne. „Odkaz, ktorý mám pre dievčatá či chlapcov, ktorí trpia anorexiou, znie: iba vy sa môžete zachrániť. Musíte sa zmeniť - a vybrať si život.” 

 

img

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies