FOTO: Mladí ľudia sa kúpu v toxickom jazere, riskujú zdravie kvôli fotkám

NETKY.SK • 15 Júl 2019, 11:15 • 2 min
FOTO: Mladí ľudia sa kúpu v toxickom jazere, riskujú zdravie kvôli fotkám

Ako sa hovorí, nie je všetko zlato, čo sa blyští a v prípade tohto jazera to platí dvojnásobne. Hoci na prvý pohľad vyzerá idylicky, je plné chemikálii.

slovakia

left justify in out

O fotografiách selfie sme v mnohých súvislostiach hovorili už veľakrát. Zdá sa, akoby dnes ľudia nežili v realite, ale vo svojom internetovom svete, kde prezentujú niečo, čo v skutočnosti vôbec neexistuje. A aby svojim „priateľom“ zo sociálnych sietí odprezentovali túto zvláštnu ilúziu, neraz riskujú vlastné zdravie, či dokonca životy. Stratili sme kvôli nezdravej túžbe po virtuálnej pozornosti pud sebazáchovy?

 

Neďaleko ruského mesta Novosibirsk sa nachádza na prvý pohľad prekrásne tyrkysové jazero, ktoré miestni prezývajú aj novosibirské Maledivy. Jeho voda láka davy „influencerov“, mladých ľudí, ktorí sem cestujú stovky kilometrov, aby získali „originálne“ fotografie na svoj Instagram. Idylka však končí, keď sa zadívame ďalej a na horizonte zbadáme elektráreň.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Photo: @nohopezzz

Príspevok, ktorý zdieľa 🌴Новосибирские Мальдивы 😎🌴 (@maldives_nsk),

Nakoľko situácia v posledných mesiacoch skutočne eskaluje a k jazeru chodí čím ďalej, tým viac ľudí, vedenie elektrárne sa rozhodlo vydať oficiálne vyhlásenie, v ktorom ľudí upozorňuje na to, že voda v nádrži rozhodne nie je vhodná na kúpanie a môže spôsobiť aj vážne problémy. "Voda je veľmi zásaditá. Sú v nej rozpustené vápenaté soli a iné oxidy kovov, ktoré do jazera odvádza potrubie z elektrárne. Kontakt s vodou môže spôsobiť alergickú reakciu!" znela výstraha.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Photo: @anyta_anyta777

Príspevok, ktorý zdieľa 🌴Новосибирские Мальдивы 😎🌴 (@maldives_nsk),

Šokujúca však bola reakcia mladých ľudí, ktorí sem kvôli fotografiám chodia. Jeden používateľ sociálnej siete sa dokonca priznal, že si do vody v jazere namočil chodidlá a tie ho následne niekoľko dní svrbeli a pálili, čo následne spontánne ustúpilo. Napriek tomu sa viacerí vyjadrili, že im podobný hazard zo zdravím stojí za dokonalé fotky a lajky na Instagrane a Facebooku.

 

Nuž, je to na zamyslenie...

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona